Weekend Wrap-Up: Week 8

25-02-2013 09:00

Elke maandagochtend een overzicht van wat er dit weekend is gebeurd op sportgebied. Met een enorme focus op Nederland. Waarom? Nou ja, omdat er .nl in onze URL staat. Deze week vooral judo.

Judogoud

Nederland heeft natuurlijk een flinke traditie op judo-gebied. Van Wim Ruska en Anton Geesink tot Mark Huizinga. En ook de dames pakken vaak een medaille. Hoe dat komt? Misschien doordat er bij ouders op het hart wordt gedrukt dat kinderen bij judoles goed leren vallen. Dat is in ieder geval de reden dat ik het een jaar of twee heb gedaan.

De afgelopen jaren moest Edith Bosch het vrouwenjudo zo ongeveer in haar eentje dragen. Nu lijkt het alsof ze een opvolgster heeft. Een judoka die nu al een fenomeen is. Kim Polling. Op de bovenstaande afbeelding kijk je op haar rug trouwens. Die andere judoka is Edith Bosch. De afgelopen paar toernooien won ze allemaal en meestal hoefde het niet op punten aan te komen. Bij interviews wordt er bij de 22-jarige vaak op gewezen dat ze ADHD heeft. Of dat iets met haar succes of judo-stijl te maken heeft is eigenlijk niet te zeggen.

Polling was niet de enige met edelmetaal in Dusseldorf. Ook Dex Elmont (zilver), Anicka van Emde en Marhinde Verkerk (beide brons) kregen een medaille omgehangen.

De rest

Verder gebeurde er weinig op Nederlands sportgebied. In het eerste (gehalveerde) Belgische wielerweekend stelde de Nederlanders niet veel voor. Bauke Mollema werd in Murcia wel tweede. Ook tweede werd de Nederlandse dubbelspeler Jean-Julien Rojer. En winst van Michael van Gerwen in een klein dartstoernooitje.