Politiek

Timmermans uit felle kritiek op VN-rapporteur Falk

26-02-2013 12:01

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt de uitspraken van de speciale Verenigde Naties -rapporteur voor de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden Richard Falk ‘ongepast en onacceptabel’. Falk vergeleek de terreurorganisatie Hamas met het Nederlands verzet uit de Tweede Wereldoorlog. Timmermans wil het functioneren van Falk ‘in EU-verband (-) aan de orde stellen’.

Falk schreef vorige maand op de website van de Liberal Democrat Friends of Palestine, over de overeenkomsten tussen de terreurorganisatie Hamas en het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoe integer is Falk?

Dat was tegen het zere been van de PVV die opheldering eiste van Timmermans. Die laatste zegt nu dat speciale VN-rapporteurs  onafhankelijk moeten kunnen opereren, ‘en verwacht dat deze rapporteurs, waaronder de heer Falk, op een professionele, integere, onpartijdige en verantwoordelijke manier invulling geven aan hun mandaat’.

Functioneren Falk aan de orde stellen

“De recente uitlatingen van de heer Falk geven Nederland aanleiding om in EU verband bovenstaande uitgangspunten ten aanzien van de uitoefening van het mandaat van Speciaal Rapporteurs met de heer Falk aan de orde te stellen”, aldus Timmermans.