Binnenland

Minister Schippers steunt KNVB in zaak Van der Liet

27-02-2013 16:48

Een maand nadat voormalig KNVB-scheidsrechter en ThePostOnline-columnist Hans van der Liet in conflict kwam met de voetbalbond heeft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gereageerd op Kamervragen die de PVV heeft gesteld naar aanleiding van de diverse mediapublicaties over deze kwestie. 

Hoe zat het ook alweer? De KNVB stuurde Van der Liet een schrijven waarin hem werd gevraagd per direct te stoppen met het uiten van bepaalde “kwetsende” meningen op Facebook. De bond had klachten ontvangen over uitingen van Van der Liet op Facebook. In plaats van het gesprek aan te gaan met Van der Liet besloot de bond dus meteen tot een brief waarin Van der Liet de keus kreeg: stoppen of royeren.

Van der Liet, tevens voorzitter van de Scheidsrechters Vereniging Amsterdam (SVA), besloot direct te stoppen als scheidsrechter waardoor hij geen lid meer was van de KNVB. Even later stapte hij ook op als voorzitter van de SVA. Een verzoenend gesprek met KNVB-voorzitter Michael van Praag later hielp ook niet meer.

PVV-Kamerleden Klever, Van Klaveren en fractievoorzitter Geert Wilders vroegen minister Schippers het volgende, naar aanleiding van de publicaties: “Deelt u de mening dat een scheidsrechter te allen tijde de vrijheid moet hebben om zijn mening te verkondigen, ook als die mening niet strookt met die van de politiekcorrecte KNVB? Zo neen, waarom niet?” Het antwoord van minister Schippers:

Ik deel de mening dat ook een scheidsrechter ten allen tijde vrijheid van meningsuiting heeft. Er zijn grenzen aan de vrijheid van meningsuiting: “moet jij niet wat grensrechters doodtrappen” is een uitspraak waarvan ik mij heel goed kan vinden in de reactie van de KNVB die afstand neemt van dit soort uitspraken van een scheidsrechter van de KNVB.

Ook is de minister niet van plan om de KNVB op het matje te roepen. “De KNVB bepaalt, als autonome ledenorganisatie, zelf waar de grenzen liggen van wat leden zich kunnen veroorloven”, aldus de minister. “Verder geeft de KNVB aan dat er inmiddels een gesprek plaatsgevonden heeft tussen de bond en betrokkene. In de ogen van de KNVB had betrokkene zijn functie van voorzitter van Scheidsrechters Vereniging Amsterdam  kunnen blijven vervullen”, zo besluit Schippers haar beantwoording aan de PVV.