Leven

Beautydossier: Ze bloost als een roosje en het komt uit een…

28-02-2013 17:00

Met komst van de nieuwe make-uplijnen voor het voorjaar, zijn er ook altijd veel nieuwe verschillende poedermake-up producten. Maar wat voor verschillende soorten poeders zijn er eigenlijk? En waar wordt welke voor gebruikt? In dit artikel staan een aantal soorten op een rijtje.

Losse poeder

Dit is een zeer fijn poeder, niet in vaste voor maar in poedervorm. Het is een van de makkelijkste poeders om aan te brengen en ze zijn in heel licht tot en met cacao kleur te verkrijgen. Met een blanke huid zit je met de lichtste kleur altijd goed omdat hij je gezicht geen kleurteint geeft. De functie is heel simpel; het is bruikbaar als afsluiting na je foundation en zorgt dat je make-up niet uitloopt (heel handig voor oogmake-up). Daarnaast heeft het een matterend en egaliserend effect. Ideaal voor een avond stappen of een lange werkdag. Losse poeder wordt aangebracht met een grote kwast of kussentje (powderpuff). Kwast is het makkelijkst, omdat je met een puff het poeder goed moet aandrukken op de huid en lastiger te verdelen is.

Foundationpoeder

Foundationpoeder is in tegenstelling tot losse poeder in vaste vorm. Dit zijn poeders die aansluiten bij de foundations waar ze bij te verkrijgen zijn. De functie houdt in dat het de foundation aanvult, en eventuele oneffenheden kan maskeren. Het lastige van dit poeder is, dat het resultaat staat en valt bij de keuze van een goede kleur. Snel ontstaat bij dit poeder een te ‘gemake-up-ed’ gezicht. Het is wel erg handig om een foundationpoeder in je tas te hebben om gedurende de dag je make-up bij te werken. Het matteert en maskeert heel goed. Deze kun je aanbrengen met een middelgrote kwast. (een foundationkwast is bedoeld voor vloeibare foundation, en dus niet van toepassing).

Bronzingpowder

Bronzingpowders zijn een populair product, vooral in de zomer. De naam spreekt voor zich, hij zorgt voor een gebronsde huidteint. Deze zijn in vaste poeders, maar ook in bronskleurige parels te verkrijgen. De kleuren variëren van licht goud tot donker brons. De kunst bij bronzingpowders is om deze zo natuurlijk mogelijk aan te brengen, net onder of op het jukbeen, bij de haargrens en onderkaak. Het is ook mooi om deze op de hals en het decolleté aan te brengen bij een bloot jurkje of topje. Sommigen beavatten een subtiele glitter of een parelmoerglans.

Blush

Blushes zijn er in allerlei soorten kleuren en met of zonder glitter. Blush is te vinden in vaste vorm en wordt aangebracht met een blushkwast. Deze kwast is vaak schuin afgesneden, ook al is er soms voorkeur voor een andere kwast. Dit is heel persoonlijk en moet men voor zichzelf bepalen. De functie van blush is letterlijk te vertalen en zorgt voor een gezonde kleur op de wangen. Bij voorkeur is deze op of onder het jukbeen en bij de haargrens aan te brengen. Ook kun je heel makkelijk contouren en shapen (http://www.youtube.com/watch?v=_i0FciVglhY) met blush.

Highlighting powder

Dit is een uniek product, en niet te vergelijken met vorige poeders. De functie van highlighting powder is om de schaduw uit het gelaat te halen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld kringen onder de ogen of de schaduw naast de neusbrug. Dit soort poeder is vast van structuur en heeft altijd een lichte tint. Door de lichte kleur kun je ook de sterke punten in het gezicht benadrukken. De meeste highlighters bevatten een subtiele glans of glitter. Het is een veelgebruikt product bij cosmetica commercials omdat de werkelijkheid net iets meer verfraaid wordt.

Poedermake-up producten zijn een mooie aanvulling op de basismake-up die elke dag wordt gedragen. Sommigen bevatten minerale (natuurlijke) elementen, terwijl anderen geschikt zijn voor een onzuivere huid. Het belangrijkste is, dat de kleur die wordt gekozen goed aansluit bij de eigenlijke huidteint en aansluit bij de make-up die al wordt gebruikt. Dan zit je altijd goed.

Foto: ANP