ThePostOnline

‘Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning’

28-02-2013 14:30

Deze week maakte dr. G.J. (Hans) Wijers, voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging (NCI), bekend wat er van ons wordt verwacht, ter voorbereiding op de inhuldiging van onze nieuwe koning op 30 april van dit jaar. Er zijn drie thema’s benoemd die de feestelijkheden zullen kleuren – in de termen van het comité: ‘om de feestelijke gebeurtenis in het nationaal geheugen te griffen’ – :Koningslied, Koningsspelen en Mijn droom voor ons land, inspiratie voor de koning.

Liederen zijn voor componisten/tekstschrijvers, spelen voor het volk op de dag zelf, maar dromen zijn van ieder van ons en alleen wijzelf gaan daarover. Het is makkelijk te begrijpen dat al die dromen van ons een inspiratie kunnen zijn. Wat zou de koning trouwens zelf dromen?

Zijn taak

Aftredend Koningin Beatrix heeft er alle vertrouwen in dat haar zoon klaar is voor zijn taak: “Het is met het grootste vertrouwen dat ik op 30 april van dit jaar het koningschap zal overdragen aan mijn zoon, de Prins van Oranje. Hij en Prinses Máxima zijn ten volle op hun toekomstige taak voorbereid.” Welke taak is dat dan? Waarop zijn ze dan voorbereid? Koningin Beatrix daarover: “Zij zullen ons land met toewijding dienen, getrouw de grondwet onderhouden en met al hun talenten een eigen invulling geven aan het koningschap.” In gewoon Nederlands zegt ze niet meer dan dat de koning belooft zijn best te doen en zich aan de wet zal houden, een algemene omschrijving van zijn taakopvatting, niet van zijn taak. Waren daar al die jaren voor nodig? Wat gaat hij nou doen? Wat gaat hij voor ons betekenen?

Kritiek hierop is niet aan de orde en dus zinloos want we hebben het koninklijk erfrecht nu eenmaal geaccepteerd waardoor de opvolging een onderonsje is tussen het af- en aantredend staatshoofd.

Mijn droom

Volgens het NIC is de koning geïnteresseerd in onze dromen, dus die moeten we hem niet onthouden. Hopelijk zal de gehele Nederlandse bevolking gehoor geven aan de oproep en de koning overstelpen met hun dromen.

Mijn droom is, grote-stappen-snel-thuis, een land met een democratisch gekozen regering, waarvan alle vertegenwoordigers in de Eerste en Tweede Kamer direct door ons gekozen worden. Onze toekomstige koning zal in mijn droom voor de democratie in ons land dus geen rol spelen. Als symbool van de saamhorigheid is het prima als hij en zijn koningin een symbolische functie vervullen. Daarnaast kunnen zij natuurlijk, net zoals tot nu toe, specifieke taken op zich nemen met een maatschappelijk belang, zoals bijvoorbeeld watermanagement en microkredieten.

Marco Borsato zong al in 1994 ‘Dromen zijn bedrog’, nog altijd beschouwd als één van de meest succesvolle dus aansprekende Nederlandstalige singles aller tijden, en legde daarin uit dat niet alle dromen bedrog zijn want: ‘..een keer in de zoveel tijd komen dromen uit!’ Gelukkig ben ik een geboren optimist.

Leo Clijsen