Politiek

Onrust binnen GroenLinks: Wijnand Duyvendak wordt campagneleider

28-02-2013 13:47

Oud- GroenLinks Kamerlid Wijnand Duyvendak wordt campagneleider van GroenLinks tijdens de gemeenteraads- en de Europese verkiezingen in 2014. Dat heeft het interim-bestuur deze week laten weten aan  de afdelingsbesturen, wethouders en raadsleden van de partij. Het stuit op ongenoegen bij het partijkader. Dat had liever gezien dat er op het congres een besluit was genomen over de invulling van de functie.

Duyvendak stapte in september 2008 op als Tweede Kamerlid nadat bekend werd dat hij documenten had gestolen op het ministerie van Economische Zaken. Ook bleek hij als redacteur van het activistische tijdschrift Bluf indirect  verantwoordelijk voor bedreigingen aan het adres van ambtenaren.

“Wtf” aldus een wethouder

“Hooooooooo, ik lees nu in GL mail dat interim bestuur in goed overleg met fracties heeft besloten W Duyvendak te benoemen tot campagneleider” meldt GroenLinks-wethouder Christiaan Kwint uit Heerhugowaard op Twitter. Om te vervolgen: “Per 1 maart! Mag het congres daar misschien iets van vinden? Of de leden? Wtf” Hij concludeert:

Onvrede over timing

Jan Sinnige, een lokale GroenLinks-campagneleider uit Utrecht vraagt zich af waarom het interim-partijbestuur ‘nog snel ff’ beslist over een campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens Sinnige had dat beter aan het nieuwe partijbestuur overgelaten kunnen worden. Het GroenLinks-kader roert zich, waaronder kandidaat-bestuurslid Corinne Ellemeet, leden van de Partijraad en lokale bestuurders.

Komende zondag kiest het congres van GroenLinks een nieuw partijbestuur.