Verschillige mensen zijn boos op Afrojack!

28-02-2013 12:55

Afrojack, wat een patser is dat! Een beetje foto’s lopen posten op twitter van zijn Ferrari terwijl kinderen in Afrika omkomen van de honger,  zielige maagden worden verkracht in India en Palestijnen massaal worden onderdrukt door boze Israëliërs. Hoe kan Afrojack in deze verknipte wereld nou genieten van zijn Ferrari? Erger nog, hoe kan hij lachen terwijl hij zijn dure bolide in de prak rijdt? Heeft hij nu helemaal geen sympathie meer voor al die allochtonen die moeten rondkomen van een uitkering? Snik, snik! Dit lijkt misschien grappig en sarcastisch bedoelt, maar dit was wel degelijk de reactie van een aantal verschillige goedmensen, zij zijn namelijk boos op Afrojack!

Afrojack is onverschillig

Gisteren kocht Afrojack een Ferrari 458 die hij binnen een uur alweer in de prak reed.  Op de Facebook pagina van PvdA-bestuurder Fouad Sidali barste er een discussie los, waarop de reactie van de ex-voorzitter van de Jonge Socialisten Den Haag Wouter Booij de houding van de goedmensen illustreert:

Ik kan me wel vinden in wat Fouad zegt. Natuurlijk mag Afrojack genieten van zijn eigen verdiende geld, maar de foto geeft mij ook een onderbuik gevoel: legt deze niet de onverschilligheid bloot? En daar heb ik dan weer moeite mee: onverschilligheid, hoe arm of rijk je ook bent.

Interessante redenatie. Bij Wouter begint het dus te borrelen wanneer  mensen onverschillig zijn, want daar heeft het moreel geweten van de JS Den Haag problemen mee. Nee, Afrojack mag niet genieten, mag niet lachen, mag niet laten zien dat hij in een Ferrari rijdt, want dan is hij onverschillig en heeft hij een probleem!

Why do you care?

Het verwondert mij altijd waarom voornamelijk linkse goedmensen zich zo druk maken om het uitgaven patroon van andere mensen. Wat kan het Wouter schelen dat Afrojack een foto plaatst van zijn Ferrari? Waarom heeft hij moeite met onverschillige mensen? Lekker boeiend dat er onverschillige mensen zijn. Laat die Afrojack genieten van zijn geld, hij heeft er hard voor gewerkt, betaalt belasting en doet voor de rest niet (echt) rare dingen. Dus waarom gunt hij deze jongen niet zijn plezier?

Mensen zeggen vaak spottend dat afgunst een karaktereigenschap is van linkse mensen, terwijl rechtse mensen bekend staan om hun gierigheid. Dit zijn natuurlijk stereotyperingen, maar zoals elke stereotypering zit er wel degelijk een kern van waarheid in. Want waag het niet om naar een PvdA ALV (althans in Den Haag) te gaan in je BMW, Mercedes-Benz of Audi. Dan ben je een patser, onverschillig en toon je geen solidariteit. Vandaar dat de meeste PvdAers gezellig op de fiets gaan, zodat we ons wijs kunnen maken dat we allemaal verschillige burgers zijn.

Rijke mensen moeten zich schuldig voelen

In principe komt het erop neer dat rijke en succesvolle mensen zich continue schuldig moeten voelen en continue aan de gevoelens moeten denken van sociaaleconomische losers zoals Wouter. Als ze geen schuldgevoel hebben, dan wordt dat ze wel aangepraat door de goedmensen. Best wel ironisch toch, de sociaaldemocratie staat voor gelijke kansen voor iedereen, voor de bestrijding van armoede, maar als mensen te rijk en succesvol worden dan treedt de onderbuik in werking. Ik vraag me af wat er gaat gebeuren als mensen zoals Wouter succesvol gaan worden, dan geen onderbuik en onverschilligheid meer?

Shashi Roopram is partijgenoot van Wouter en is daar erg verschillig over.