Politiek

Vegetarische crisis op GroenLinks-congres bezworen

03-03-2013 16:02

Natuurlijk, het onverwachte optreden van Jolande Sap was een hoogtepunt op het GroenLinks-congres dat vandaag plaatsvindt in Utrecht. Ook de speech van fractievoorzitter Bram van Ojik kon rekenen op applaus. “Voor eerlijk delen moet je bij GroenLinks zijn”, aldus de partijleider. Maar toen was het tijd voor de écht belangrijke zaken: vegetarisch lunchen en borrelen of niet?

Vleesverbod op bijeenkomsten

Het was de jongerenafdeling Dwars die de knuppel in het hoenderhok gooide. Want vlees is volgens de jongeren niet ‘duurzaam’. En omdat veel GroenLinksers vegetariër zijn, leek het de groene jeugd het beste om vlees op congressen en andere bijeenkomsten van de partij te verbieden. Dus geen bitterbal, broodje ham of vlammetje maar een lekkere en gezonde wortel. “Alleen geheel vegetarisch lunches (-) en op borrels meer vegetarische hapjes” aldus de motie (PDF) die de jongelui aan het congres voorlegden.

Tonijn!

Sinds het besluit om de Kunduz-missie te steunen was het zelden zo spannend op een GroenLinks-congres geweest. Helemaal omdat bleek dat op het vorige congres tonijn was geserveerd. De vrolijke vis wordt met uitsterven bedreigd, moet u weten.

Maar de bitterbal blijft

Uiteindelijk werd het pleit in het voordeel van de vleeseters beslist: 57,7 procent van de congresgangers verkiest de bitterbal boven de wortel. Waarvan akte.