Beroepen waar je vroeger van droomde

04-03-2013 15:00

Als kind kon je nog dromen van bepaalde beroepen. Fantaseren over brandweerman zijn, of superheld. Al die beroepen blijken achteraf toch niet zo cool. Een greep uit de droomberoepen die mensen gedesillusioneerd hebben, uiteraard keurig op alfabetische volgorde.

Baas van Nederland

Dat wil je worden omdat je weet wat het beste is voor Nederland. Alle arme mensen krijgen eten, alle domme mensen krijgen educatie en alle rijke en slimme mensen helpen een handje. Tot je zelf geld ging verdienen, toen bleek het ineens dat je communistische idealen wel erg onrealistisch waren. En je blijkt het frustrerend te vinden dat de buren niet werken maar wel elke dag van jouw belastingcenten bier zuipen in de voortuin. Dan ben je eindelijk baas van Nederland, wordt iedereen boos als ze niet tevreden zijn. Is het allemaal jouw schuld. Had je toch beter hipster of beroemd kunnen worden.

Beroemd

Vooral de categorie Vervlogen is hard werken. Je moet komen opdraven in alle programma’s waar het woord sterren in voorkomt, bij voorkeur bedacht door iemand van SBS 6. Met een beetje pech moet je je nek breken tijdens het springen van een schans omdat je zo tenminste nog een beetje aandacht krijgt van de pers. Als je er enigszins goed geconserveerd uitziet, is het minder hard werken. Kun je net als Kimmetje K. gewoon zorgen dat je geregeld in een seksschandaal belandt of gewoon ineens extreem veel gewicht erbij krijgt. Als man moet je gewoon ergens een kind verwekken of je vriendin in elkaar slaan. Verstand van marketing is hierbij gebaat, want makkelijk is het niet.

Boswachter

De hele dag in bomen klimmen, bloemen plukken, eekhoorns aaien en in je geruite houthakkersblouse met regenlaarzen door het bos banjeren. En niemand die boos wordt dat je zo smerig bent aan het eind van de dag. Voor die bomen blijk je al jaren te zwaar en al helemaal niet lenig genoeg, de bloemen zijn beschermd en je komt tot de conclusie dat eekhoorn bijtgrage beestjes zijn. En die vieze kleren? Die moet je dus elke dag zelf wassen.

Brandweerman

Omdat brandweermannen zo stoer zijn. Fout. Brandweermannen zijn helden enzo, maar de astronaut zal het altijd van je winnen. Iets harder je best doen tijdens natuurkunde was de oplossing geweest, daar pluk je nu de rotte vruchten van. Nu ben je brandweerman, en zul je altijd enorm op je tenen moeten lopen om de André Kuipersen van deze wereld bij te benen.

Crimineel

Tot je erachter kwam wat voor straffen daarop staan. Blijkt? Dat is zo weinig dat crimineel zijn best de moeite waard is.

Hipster

Als hipster mag je bij Matthijs aanschuiven, die je overigens ook amicaal Matthijs mag noemen. Je weet namelijk van alles wat. Van alles een beetje vooral. En vooral alleen van hippe en/of duurzame dingen. Verder moet je een boek schrijven, bij voorkeur een coming of age-roman, vaak naar Berlijn en altijd alles net iets eerder doen dan de rest. Dat laatste is vooral hard werken, want het is veel makkelijker met de meute mee te gaan. Want al jouw vrienden stoppen pas over zes jaar met Facebook, terwijl jij je profiel als trendsetter vorige week hebt verwijderd. Ja, ineens weet je veel minder van je 1.345 vrienden. Hipster is een eenzaam bestaan.

Journalist

Romantisch met een gleufhoed en een regenjas. Journalist word je omdat je van schrijven houdt. Dacht je. Nou, dat is dus niet zo. Als je van schrijven houdt, word je maar lekker schrijver en doe je maar een opleiding op de kunstacademie. En als je oorlogsverslaggever wilt worden, ga je maar lekker Oorlogistiek studeren. Journalist is louter een droombaan omdat het grootste gedeelte van je werkuren bestaat uit koffie drinken, sigaretten roken en alcohol nuttigen. Dat laatste noemt men overigens netwerken. Als je het leuk vindt om te schrijven, zit je als journalist zeker verkeerd. Hard werken en veel drinken. Dat is een ware journalist. Met gleufhoed, uiteraard.

Professor

Als professor heb je superveel verstand ergens van en doe je daar onderzoek naar. Heel tof, want je mag als je een vlotte babbel of een excentrieke persoonlijkheid hebt aanschuiven bij De Wereld Draait Door, als je 83 woorden per seconde kunt zeggen, of bij het kleine broertje De Wereld Leert Door. Dat alleen als je nog meer dan superveel verstand hebt ergens van. Eigenlijk is de enige professor met een leuke baan emeritus (bijzonder) hoogleraar Maarten van Rossem.

Foto: ANP