Binnenland

‘Vraag aan NOS bijdrage voor organisatie kroningsfeest’

04-03-2013 19:02

De NOS zou moeten meebetalen aan het organiseren van het kroningsfeest op 30 april 2012. Dat vindt het Amsterdamse gemeenteraadslid Roderick Evans-Knaup van de fractie Red Amsterdam.

Volgens Evans-Knaup maakt de NOS winst met het wereldwijd doorverkopen van de exclusieve beelden en met commercials. “Na het betalen van de productiekosten kan de NOS het resterende geld aan de organisatie geven. Dit deed de BBC ook tijdens het jubileum van koningin Elizabeth”, laat Evans-Knaup weten aan AT5.

NOS-directeur Jan de Jong reageerde op twitter met de woorden: “Ik heb het idee dat de NOS dat al volop doet. Het wordt een vrij kostbare dag om alles goed in beeld te brengen.”

Deze tweet lichtte hij maandagmiddag toe in het Ncrv-radioprogramma Lunch!:

“De NOS betaalt al behoorlijk mee, want het in beeld brengen van deze gebeurtenis kost ons miljoenen (dichter bij de 2, dan bij de 1 miljoen euro) en dat is onze bijdrage aan het geheel. Zo wordt het bij de mensen thuisgebracht. Daar zijn we voor, daartoe zijn wij op aarde. Maar zo’n operatie kost geld en levert geen geld op. Daar zit ook direct het misverstand, want reclame-inkomsten, mochten die er al zijn, gaan naar de overheid en niet naar de NOS. Dus dit is een dag die de NOS vooral heel veel geld kost en niks oplevert. Dat geeft niet, want daar heb je nu precies een publieke omroep en de NOS voor. We doen het graag, maar laat er geen misverstand over bestaan: dit is heel, heel duur en levert de NOS niets op.”