Politiek

Burgerforum EU haalt 40.000 handtekeningen op

05-03-2013 17:24

De initiatiefnemers van Burgerforum.nu hebben hun doel bereikt. Om 17.19 stond de teller op 40.005 handtekeningen. Een tweet van Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Marianne Thieme zorgde dinsdagmiddag voor het laatste duwtje.

 

De Tweede Kamer is nu verplicht de wens van de organisatie voor een referendum te bespreken in de Tweede Kamer. De Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven behandelt alle ingekomen burgerinitiatieven en gaat nu kijken of de initiatiefnemers aan alle voorwaarden hebben voldaan. Zo zal de commissie onder meer een steekproef uitvoeren onder de ingediende handtekeningen.

Felle kritiek uit kabinet

Eind januari werd het initiatief bekend: een groep Nederlandse intellectuelen onder leiding van Thierry Baudet publiceerde een pamflet over de staat van de Europese Unie. De groep publiceerde een pamflet genaamd ‘Onherroepelijk richting een federale unie. Ook wij eisen een referendum!’ Dat kwam hen op felle kritiek te staan van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Hij noemde het initiatief  ‘afgezaagd’ en vermoedde een dubbele agenda.

Oprichter heeft vertrouwen in initiatief

“We weten dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders het roerend met ons eens is. Als kamerlid moet je dan wel van zeer goeden huize komen om daar tegen in te durven gaan” aldus Pepijn van Houwelingen, mede-oprichter van
Burgerforum EU.