Kleine sieraden uitstalling door heel het land

05-03-2013 13:00

Vrouwen van allerlei nationaliteiten komen naar de Sieradenbeurs om genietend rond te struinen. Ze zijn allemaal op zoek naar de perfecte kralen voor hun zelfgemaakte armbanden en kettingen.

De beurs trekt door heel Nederland en komt onder andere in Amsterdam, Almere, Den Bosch en Zwolle. In tegenstelling tot de website, is de Sieradenbeurs erg kleinschalig. Het valt dan ook erg tegen, net als de opkomst. Erg veel bezoekers heeft de beurs niet getrokken.

Opwarmertje

In Amsterdam wordt het gehouden in een gammel sportgebouw, waarvan één zaaltje is afgehuurd. De spirituele Paraview beurs en de Sieradenbeurs delen dit zaaltje. In de zaal ernaast wordt er gewoon gesport door allerlei judo’ers. Voor de meesten is de Sieraden-beurs slechts een opwarming voor wat er komen gaat. De meeste bezoekers kopen namelijk een kaartje voor de Spirituele beurs, waarvoor ze eerst langs de Sieradenbeurs moeten lopen. De meeste mensen lopen hier dan ook vluchtig langs, om daarna door te lopen.

Weer anderen kunnen hier uren rond blijven hangen. Moeders met kinderen, waarvan het gezicht straalt van genot. Met volle bakjes lopen ze geconcentreerd langs alle tentjes, om zoveel mogelijk leuke dingetjes te vinden. Niks mag worden gemist.

Magnetische velden

De meeste bezoekers zijn wat alternatief. De mannen zijn schaars, meegesleurd door hun vrouw. Met allerlei frutsels om hun armen, rond hun nek en in hun oren zien ze er vrolijk uit. Dit is de typering van ook de meeste standhouders. Sommige hiervan zijn erg verlegen. Die slaan hun ogen neer wanneer er geïnteresseerde klanten aankomen, klaar om leuke kraaltjes en hangers aan te schaffen. De klanten kijken hun met vragende ogen aan, zonder dat de verkopers hierop reageren. Andere standhouders vliegen mensen bijna om hun nek wanneer ze in de buurt komen, mooie verhalen vertellend over magnetische velden en armbanden die dat kunnen verbreken.

Er zijn veel verschillende soorten sieraden te vinden. Materialen van hout tot zilver, van kralen tot hele kunstwerken. Her en der liggen allerlei onderdelen klaar, op een andere hoek moet de creativiteit worden gevonden om ze zelf in elkaar te frutselen.

Foto: ANP