Bladen

RTL blijft films censureren

06-03-2013 12:39

RTL blijft naar hartelust in films knippen om zodoende een betere kijkwijzerindicatie te krijgen. Dit ondanks soms woedende reacties van kijkers. Op de Facebookpagina van RTL5 schrijft de zender dat ook gisteren weer is geknipt in de film The Hurt Locker. “The Hurt Locker is met minimale aanpassingen geschikt gemaakt voor 12+,” aldus RTL.

Eerder werd al een lesbische scene in The Black Swan ingekort, maar de meeste commotie ontstond vorige week na het uitzenden van de film 127 Hours. Daar werd de sleutelscene uitgehaald. De film vertelt het verhaaal van een bergbeklimmer die vast komt te zitten in een smal ravijn en uiteindelijk zijn eigen arm afzaagt om zichzelf te bevrijden. Hoe gruwelijk ook, de scene is uiteraard allesbepalend voor het verhaal. Door de vele woedende reacties zag RTL zich genoodzaakt de film een dag later in zijn geheel te herhalen.

16+

De reden dat RTL de films aanpast, is dat die van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) een kijkwijzerclassificatie van 16+ hebben gekregen en die mogen pas na 22.00 uur ‘s avonds uitgezonden worden. Om de films toch op primetime op de zender te krijgen, levert RTL een ‘eigen versie’ van de films bij het NICAM in.