&Foam wordt boekenhemel

07-03-2013 14:00

De winkel en tevens projectruimte &Foam van het fotografiemuseum Foam in Amsterdam, staat vanaf eind maart met Books &Foam twee maanden lang volledig in het teken van het fotoboek. Zowel Nederlandse fotografie als het werk van Nederlandse grafisch ontwerpers staan internationaal zeer hoog aangeschreven. Geen wonder dat veel van de beste fotoboeken ter wereld uit Nederland afkomstig zijn. Books &Foam zet veel van deze boeken in de ‘spotlight’ met bijzondere presentaties die licht werpen op het ontwerpproces, met installaties, signeersessies en een uitzonderlijk aanbod van de beste internationale fotoboeken van dit moment. Tot eind mei zijn er in &Foam diverse bijzondere evenementen bij Books &Foam. De hoogtepunten op een rijtje.

Wereldprimeur boek Anton Corbijn en Tom Waits

De wereldberoemde fotograaf Anton Corbijn en de legendarische muzikant Tom Waits hebben de handen ineengeslagen voor een prachtig fotoboek. Op 5 mei wordt het boek WAITS/CORBIJN ’77-’11 in &Foam gepresenteerd. Corbijn is aanwezig en signeert het boek, waarvan slechts een gelimiteerde oplage is, dat officieel pas vanaf 8 mei verkrijgbaar is. Daarnaast wordt er met uniek materiaal, afkomstig van Anton Corbijn en Tom Waits zelf, een uitgebreid ‘mood board’ gemaakt, om zo een inkijk te geven in het ontwerpproces van het boek.

Totstandkoming van een fotoboek

Ook interessant: hoe komt een fotoboek eigenlijk tot stand? Van zes nog te verschijnen fotoboeken wordt het ontwerpproces inzichtelijk gemaakt. Aan de hand van eerste ideeën en schetsen, e-mail correspondentie tussen fotograaf en ontwerper, dummy’s en testprints, wordt op associatieve wijze inzicht gegeven in de gang van zaken. De zes publicaties waarvan je achter de schermen kunt kijken, zijn zeer divers en variëren van het eerste boek van Rinko Kawauchi & Hans Gremmen, en de laatste publicatie van Johannes Schwartz & Experimental Jetset, tot het nieuwe boek van Marnix Goossens, ontworpen door Remco van Bladel.

Nieuw boekenaanbod

Verder bestaat het winkelaanbod van &Foam uit de beste fotoboeken van dit moment: van bijzondere limited editions tot fotoboeken voor beginnende liefhebbers. Zoals de unieke serie van zeven monografieën met nieuw of nog niet eerder gepubliceerd werk van onder andere Robert Maplethorpe, Nikolay Bakharev en Motoyuki Daifu. Niet alleen in deze fotoboeken is werk van alom bekende fotografen te vinden, ook Foam Magazine publiceert werk van bekende en opkomende fotografen. &Foam heeft een ruime keus voor iedere fotografieliefhebber, boekenfan of belangstellende in grafisch ontwerp.

Kortom: vanaf eind mei geregeld even langs de Vijzelstraat in Amsterdam. Meer info vind je op de website.