Willem-Alexander zwaait af als militair

07-03-2013 10:01

Afscheidsinterview met de Prins van Oranje in de Defensiekrant hedenochtend. Wat blijkt, Willem-Alexander is straks geen actief militair meer: hem wordt eervol ontslag verleend. Kroonprins Willem-Alexander  is nu nog militair in de rang van commandeur bij de Koninklijke Marine en heeft vergelijkbare rangen bij de andere krijgsmachtdelen.

Prins is ‘trots’ op krijgsmacht

Als koning kan Willem-Alexander straks geen actieve functie meer vervullen binnen de Krijgsmacht. Wel behoudt hij het recht zijn uniform te dragen bij gelegenheden die hij daarvoor ceremonieel en representatief geschikt acht. “Om onze sterke band te onderstrepen, zal ik graag gebruik maken van dat recht”, zegt de Kroonprins. “Ik ben trots op onze krijgsmacht en haar militairen.” Willem-Alexander was bijna 28 jaar actief militair.

Speciaal epaulet

Op de plaats van zijn epauletten draagt de Koning een nieuw Koninklijk distinctief, een wapenbeeld opgemaakt met de Rijksappel, het Rijkszwaard en de Scepter, drie van de symbolen van de Koninklijke macht (regalia). Samen vormen zij een samensmelting van de beveiliging en verdediging (Rijkszwaard) van ons grondgebied en de wereld(Rijksappel) én de waardigheid van de Koning (Scepter).

Het hele interview met de Prins van Oranje leest u hier (PDF).