Kunst

De geschiedenis van Duck Sauce Barbra Streisand

08-03-2013 18:00

 In 1972 begonnen de gebroeders Huth met een nieuwe band: Nighttrain. Na singles als Elisabeth en Was macht der Hund auf dem sofa?,werd de band in 1976 opgedoekt omdat ze commercieel niet bijzonder succesvol waren. Waarom staan we vandaag dan toch stil bij deze bescheiden vlek in de muziekgeschiedenis? Het antwoord is simpel: in 1973 schreef Heinz Huth een track die later gesampled zou worden door Duck Sauce tot één van de grootste hits van deze eeuw: Barbra Streisand.

Er was weinig aandacht voor het werk van de broertjes Huth, totdat in 1979 Frank Farian het liedje oppikte en er zijn versie van maakte. Farian staat bekend als Duitse volkszanger, maar vooral als producent van één van de grootste hits van eind jaren zeventig; Boney M.

Na gescoord te hebben met hits als Rivers Of Babylon en het album Nightflight To Venus besloot Farian, die trouwens ook alles in zong voor Boney M, dat Hallo Bimmelbahn wel eens een de volgende hit zou kunnen zijn. En dus verscheen in 1979 Gotta Go Home van Boney M.

Nadat Boney M goed scoorde met Gotta Go Home, lag het 31 jaar te verstoffen zonder dat iemand er echt aandacht aan schonk, tot (zoals opmerkzame lezers al doorhebben) de plaat bij Armand van Helden terecht kwam.

Armand van Helden heeft een verleden met samples in zijn producties. Zo gebruikte hij voor zijn hit The Funk Phenomena, het nummer Don’t Throw My Love Around van Cooly’s Hotbox. Give Me Your Love van Sylvia Striplin werd gebruikt voor Full Moon in 2000.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, want de discografie van van Helden staat vol met (goed gebruikte) samples. In 2009 kwam Van Helden met een nieuwe samenwerking: samen met DJ A-Trak besloot hij Duck Sauce te beginnen. Als eerste kwam er een E.P uit, greatest hits, met aNYway als single.

Ook voor deze samenwerking dook van Helden in zijn platenkast getuige het gebruik van Final Edition – I Can Do It, maar vooral vanwege het succes nummer van het duo; Barbra Steisand.

Nadat Barbra Streisand voor het eerst gehoord is op de WMC van 2010, groeide het uit tot een wereldhit. En dat allemaal dankzij de broers Huth en een slimme producer uit Duitsland.

DJ D-Rok (Daan Koekelkoren) draait onder andere op Wicked Jazz Sounds, Lovebirds en Zwarte Koffie, schrijft en produceert eigen tracks, maar is ook niet te beroerd om ons te onderwijzen in donkere muziek.