Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek

08-03-2013 11:00

Beste Chris, 

In 1999 kreeg ik een brief van mijn buurman, een ex-raadslid, waarin stond dat ik de grond op mijn erf met 40-50 centimeter had verhoogd. Ik heb dat niet gedaan en ik zou bovendien helemaal niet meer mijn huis in kunnen als ik dat gedaan zou hebben. Mijn buurman heeft zijn land wel 50 centimeter afgegraven. Hij treitert me simpelweg omdat hij illegaal gebouwd heeft, dat in de doofpot wil stoppen en eigenlijk een deel van mijn grond wilde kopen. De rechter gaf me gelijk, maar ik verloor in hoger beroep. Ik heb zeven advocaten gehad. Dat heeft me meer dan een ton gekost.

Ik denk dat er belangenverstrengeling is vanuit de politiek omdat de gemeente me tegenwerkt. Ik mag niet op het gemeentehuis komen, ik mag geen bezwaarschriften indienen, twee wethouders hebben me uit het gemeentehuis gezet en ik word door de burgemeester in de cel gegooid. Ik ben een website gestart om mijn zaak uit te leggen. Ik heb er ook een interview over gegeven (deel 1, deel 2). De media willen er geen aandacht aan besteden. Hoe kom ik uit dit corrupte circuit? Wie durft deze zaak naar buiten te brengen?

Conflict met de buren en de gemeente

 

Beste conflict met de buren en de gemeente,

Niemand kan uw verhaal nog controleren. Dat u niet zomaar uw erf met vijftig centimeter kunt ophogen klinkt plausibel, maar ik ken de situatie niet, laat staan die van voor 1999. Veel andere gebeurtenissen uit uw jarenlange strijd zijn eveneens oncontroleerbaar. In veel gevallen zijn ze voor buitenstaanders die u niet persoonlijk kennen ongeloofwaardig. Wethouders zetten in de regel burgers bijvoorbeeld niet uit het gemeentehuis. U verloor uw zaak bij de rechter. Misschien kunt u uw aanklachten wel aannemelijk maken, maar veel toehoorders zullen daar de tijd niet voor nemen. U heeft de schijn tegen.

Wat is de reactie van anderen op uw verhaal? U bent overtuigd van uw zaak en mensen zullen u niet snel ongelijk geven. Ze willen u niet demotiveren of durven u niet tegen te spreken. Ze vinden het probleem waarschijnlijk ook echt vervelend voor u. Bovendien sluit u aan bij vermoedens die veel burgers hebben van corrupte politici. Dus iedereen knikt vriendelijk en zegt dat het allemaal heel erg is. U heeft daar niets aan. Het zorgt er alleen maar voor dat u alleen maar meer overtuigd raakt van uw eigen gelijk.

Breder belang

Laten we er eens vanuit gaan dat uw versie van het verhaal juist is. U valt op uw website een burgemeester aan die inmiddels weg is en uw buurman is geen raadslid meer in uw gemeente. De zaak is meer dan dertien jaar oud. Er is geen lange lijst gevallen van belangenverstrengeling bekend uit uw gemeente en dus kunt u moeilijk aantonen dat u vecht tegen een groot en systematisch probleem. U bepleit een privézaak. U ziet dat niet misschien zo, maar anderen wel. De kans dat u serieus wordt genomen is erg klein.

Ik kan me van jaren geleden nog Dr. Phil herinneren die bij conflicten altijd de vraag stelde: wil je gelijk hebben of wil je gelukkig zijn? Misschien heeft u gelijk, maar u krijgt geen gelijk. Doe iets anders met uw vrije tijd, accepteer dat de wereld onrechtvaardig is en hoop dat er binnen uw gemeente snel andere burgers opstaan die tegen soortgelijke problemen aanlopen. Pas dan maakt u kans op brede aandacht en verontwaardiging.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks op vrijdagochtend vragen over politiek. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected]