Economie

Pool verruilt asperges voor apps

08-03-2013 15:01

Bij typisch Pools werk denken we in Nederland al snel aan aspergestekers of klussers in de bouw. Maar Polen heeft een bloeiende ict-industrie. Het is tijd om ons beeld van Polen bij te stellen.

Maatpak

Rouwdouwers die blikken bier open trekken in een doorgezakte caravan of illegaal pension. Dat is het clichébeeld van de Poolse seizoensarbeiders. Maar er is ook een andere Pool, de ict’er. Bedrijven besteden steeds vaker de ontwikkeling van apps en testwerk uit naar Polen. Daar ontstaat een bloeiende industrie.

Dat blijkt op het grootste zakelijke ict-evenement, ter wereld, Cebit in Hannover. De Pool die er rondloopt is keurig gekapt, draagt een maatpak en hoeft niet naar het buitenland om onderbetaald te werken bij de boer of aan de lopende band. Het werk komt steeds vaker zijn kant op.

ICT

De ict-industrie in Polen is booming. Software-ontwikkeling, R&D en testwerk worden steeds vaker uitbesteed naar het voormalige Oostblokland. Bedrijven als IBM, Intel en Google besteden testwerk en productontwikkeling uit naar het Oost-Europese land. Waarom? De mensen.

Er wonen veel jongeren (gemiddelde leeftijd 35 jaar) die hoog zijn opgeleid. Jaarlijks studeren duizenden studenten af aan gerenommeerde technische universiteiten. Steeds meer multinationals weten Polen dan ook te vinden voor ict-outsourcing.

Made in Poland

Mocht je ‘Made in Poland’ geen betrouwbare gedachte vinden. Waarschijnlijk maakt jouw bank-verzekeraar al gebruik van software die in Polen is ontwikkelt. Bedrijven houden dat graag stil uit angst voor het imago van Polen. Want dat klinkt in Westerse oren namelijk een beetje goedkoop.

Maar waarom? Wat is mis met goed werkende software die in Polen in elkaar is geknutseld? En merkt u het verschil tussen software uit India, Polen of de Bible Belt?

Maandloon

Natuurlijk zijn lage lonen een belangrijke reden om werk uit te besteden. Het maandloon van 500 euro (ict-starter) is voor Westerse bedrijven peanuts in vergelijking met de salarissen op de eigen arbeidsmarkt.

Maar er is meer in Polen dan het lage salaris. De genoemde jonge hoogopgeleide bevolking, Polen ligt in het geografische hart van Europa en is EU-lid. Dat maakt zakendoen gemakkelijk voor andere EU-landen. Volgens outsourcing-experts is dat een groot voordeel ten opzichte van een locatie als India.

Paradijs

Hooggekwalificeerde mensen, lage lonen, moderne IT-infrastructuur. Polen lijkt een paradijs voor IT-outsourcing.

Maar kostenvoordelen kunnen op termijn verdwijnen. Zeker als Polen ook de euro invoert (inflatie). Bovendien zijn recente corruptieschandalen met Imtech en Philips geen reclame voor het zakenklimaat in Polen.

Gat

Het land verwacht de komende jaren veel ict-opdrachten binnen te slepen, bijvoorbeeld in de Duitse industrie-sector. Machines worden vaak gekoppeld aan internet en daar is software voor nodig. De Duitsers hebben net als Nederland een groot tekort aan ict’ers. Polen springt graag in dat gat. Ook de groeiende vraag naar apps voor tablets en smartphones is een grote kans voor Polen.

Zie je binnenkort in de supermarkt een Pool zijn mandje vullen met blikken bier? Bedenk dan dat zijn landgenoten de software hebben ontwikkelt waarmee jij bankiert.