Politiek

BAM! Burgemeester Bats treedt af

12-03-2013 20:56

Met update – Huub van ‘t Hek – broer van – had gelijk vanmorgen: de Harense burgemeester Rob Bats (VVD) stapt op. Het was TPO-columnist Chris Klomp die het nieuws vanavond wereldkundig maakte: Bats biedt zijn ontslag als burgemeester aan.

“Ik ben vastbesloten. Ik kan uw burgemeester niet meer zijn”, zei Bats vanavond. Vervolgens werd de gemeenteraad geschorst. “Ik wens u, de inwoners van Haren en de gemeenteraad, veel wijsheid toe”, zei Bats nog waarna applaus klonk.

Bats maakte fouten…

Het Project X-feest in Haren – terugkijken doet u hier – liep op 21 september vorig jaar uit op een chaos van geweld en vernielingen doordat burgemeester Rob Bats en de politie fouten maakten. Er was geen goed plan van aanpak, er is slecht gecommuniceerd en er zijn verkeerde keuzes gemaakt. Niemand had een allesomvattende visie op wat er kon gebeuren en welke maatregelen er genomen moesten worden. Maar drankmisbruik was de hoofdoorzaak voor het uitbreken van de rellen. Inderdaad, harde conclusies van de commissie geleid door Job Cohen.

…en Bats neemt verantwoordelijkheid

“Het rapport maakt helder waar ik de plank heb misgeslagen”, zei Bats dinsdagavond. Daarnaast stelde hij de beslissing om op te stappen vorige week al had genomen,  na de presentatie van het rapport van Cohen.

Update 21.34 uur – Oh ironie; op Facebook wordt opgeroepen tot een feestje voor burgemeester Bats.