Humor

Opnieuw Elfstedenkoorts in maart!

12-03-2013 17:50

Net als je denkt dat de teenslippers en badhandoeken weer van zolder kunnen, dan slaat Koning Winter keihard terug. Met het koude weer van de afgelopen dagen en nog veel meer gebibber in de komende dagen, is de Elfstedentocht plots weer onderwerp van gesprek. Media reizen weer en masse af naar het noorden, ijsmeesters kijken handenwringend uit het raam en Erben Wennemars is alweer volop in traning.

“De eenden kwaken niet”, mompelt Luppo Wolthuis. Een veeg teken volgens de oud-ijsmeester. Hij staart over Gaasterlan-Sleat:”Het is maart. Half maart. En ik sta met een zeis in bevroren sloten te prikken.” Wolthuis weet het zeker: het gaat nog vriezen dat het kraakt. “Dat voel ik aan mijn water.”

Doorstart

Ook Wiebe Wielinga, voorzitter van de raad van wijze Friezen, ziet nog dit jaar kans op een nieuw kruisje. Hij neemt een slokje Berenburger en springt zijn goede vriend bij. “We hebben inmiddels twee keer geluncht met de rayonhoofden. De vaargeulen zijn gesloten, meer kunnen we niet doen.” Wielinga, die in een lange lijn van ijskoude Friesen staat, begint toch weer onrustig te worden. “Zoals het oude Friese spreekwoord zegt: Als het hooi begint te vallen, wordt het tijd te knallen.” Wiebe heeft zijn doorlopers dan ook alweer bij de voordeur liggen.

De Elfstedenkoorts maakt dit jaar een doorstart, schaatswinkels hebben massaal ingekocht. Handelaar Ybke Kriem: “De slijpmachines draaien, de veters worden op maat geknipt. En dat allemaal dankzij die klote kou.” Klote kou? Zeg dat vooral niet tegen Erben Wennemars. De oud-sprinter wacht al jaren op zijn kans om het felbegeerde kruisje op zijn erelijst bij te kunnen schrijven. “Het is ha-ha-ha-hartstikke koud”, stottert Wennemars van opwinding. “En de wolken zijn peervormig, dus dat is goed nieuws. Want ‘als de wolken kleuren als peren, blijft het weer zich tegen je keren’.”

De ijsdikte is inmiddels 5 cm in Balk, traditioneel gezien een lastig te nemen stadshorde in het parcours.