Ziekenhuismaaltijden nu ‘à la carte’

13-03-2013 15:00

Ziekenhuisvoedsel heeft zo mogelijk nog een ergere reputatie dan vliegtuigmaaltijden. Een groot probleem; niet in de laatste plaats omdat patiënten goed moeten eten voor een voorspoedig herstel. Eetlust is bovendien vaak een obstakel voor veel patiënten. Chefkok Pascal Jalhay ontwikkelde voor Chef Martin, onderdeel van Marfo gericht op de zorg, 30 verschillende speciale kleine smaakvolle voedzame gerechten.

Patiënten die deelnamen aan pilots in het Diakonessenhuis in Utrecht en het Spaarne Ziekenhuis te Hoofddorp waren positief over de maaltijden.

Misselijk

Dit onderzoek van Minase uit 2012 laat zien dat de smaak en geurbeleving veranderen tijdens ziekte en behandeling (60%). Met name oncologische patiënten kampen regelmatig met gewichtsverlies (85%), onder andere door sterk verminderde of wisselende eetlust (75%). Verder zijn er problemen als misselijkheid, vetzucht en emotioneel eetgedrag.

Bijzonder gevoel

Pascal Jalhay, Chef-createur bij Marfo: ‘Zeker oncologiepatiënten hebben specifieke wensen. Onze gerechten zijn gemaakt op basis van hun ervaringen. Ze zijn klein, lekker en rijk aan eiwitten en calorieën. Omdat ze op elk moment van de dag kunnen worden bereid, eten patiënten stukken beter en genieten zij er ook echt van. Dat kan door slim en verrassend gebruik te maken van kruiden en smaken in de 30 verschillende gerechtjes: wat meer zuur hier of wat meer bitter daar. Ik ben oprecht trots dat wij dit voor hen kunnen doen. Wij ontwikkelden deze maaltijden met een heel bijzonder gevoel.’

In november 2012 won Marfo meest innovatief in maaltijden voor zorg Food Hospitality Business Awards.