Weten & Tech

Einde Google Reader mag weinig verbazing wekken

14-03-2013 15:45

Google Reader stopt en het zal velen van u waarschijnlijk weinig uitmaken. De dienst heeft echter ondanks het teruglopend gebruik altijd een ‘hardcore’ groep gebruikers gehad binnen de ‘ervaren’ groep internetters. Reden genoeg voor stampij op Twitter en een serie artikelen. Het definitieve einde van Reader, aangekondigd in een blogpost waarin ook het einde van een reeks nog wat onbekendere diensten wordt besproken mag in principe weinig verbazing wekken. Reader werkte al die tijd trouw door, maar was door Google al in een vergeetput geparkeerd.

Lelijk stiefkindje

De vergeetput van Google kwam vorige maand nog maar weer eens duidelijk naar voren:een aantal problemen werd toen wel erg rustig verholpen. Daarnaast vestigde de downtime van de dienst nog maar eens de aandacht op de kwetsbaarheid van een heel RSS-ecosysteem. De gebruikersgroep van Reader is relatief (We praten hier wel over Google) klein maar fanatiek en bovendien maken meerdere andere applicaties gebruik van Reader. “Niet echt handig”, zegt u? Nee, en diverse mensen merkten dat vorige maand ook al op: Reader is geen synchronisatiedienst en RSS-diensten aanbieden via een derde partij als Google maakt afhankelijk. Het is te hopen dat men de lessen van februari al snel heeft kunnen verwerken in aanpassingen van deze andere diensten.

Voor wat betreft de andere gebruikers: er zijn natuurlijk nog een hoop andere RSS readers, maar je mist natuurlijk wel de Google integratie. (Die overigens sowieso niet door iedereen op prijs werd gesteld.)

RSS niet dood

Bij elke website heb je wel één of twee lezers die hameren op de RSS-feeds, maar echt grote hordes feed-lezers lijken er niet (meer) te zijn. Is daarmee met het einde van Google’s reader RSS nu echt stervende? Nee: hoewel er flink wordt gemorreld aan de beschikbaarheid van feeds (denk ook aan de updates van Twitter de laatste tijd) spelen de feeds nog steeds een belangrijke rol in de informatieoverdracht. Wel lijkt het er op dat RSS steeds meer een dienst voor (web)applicaties zal worden, en qua directe menselijke consumptie wordt verpakt in mobiele apps. Voor de import van content, het doorgeven van nieuwsfeeds aan overzichten en apps als Flipboard en Pulse zal de beschikbaarheid van een consistente RSS feed nog wel een tijd belangrijk blijven.