Het gevaar van Holocaustontkenning in Islamitische gemeenschap

14-03-2013 10:00

De recent bedreigde wetenschapper Mehmet Sahin verdient niets minder dan lof en steun van de Nederlandse moslimgemeenschap. Vol trots bekeek ik de recente uitzending van de NTR-serie Onbevoegd Gezag waarin we zien hoe Sahin eenzaam probeert de educatie, emancipatie en saamhorigheid van de voornamelijk Turkse gemeenschap in een achtergestelde wijk van Arnhem te bevorderen. Helaas had ik na het bekijken van de gehele uitzending moeite om mijn tranen in bedwang te houden. Het virulente antisemitisme dat de jongeren spuien aan het einde van de uitzending moet ons allemaal zorgen baren.

IJzingenwekkende uitspraken

Veel ophef over de 4 Turkse jongeren die bij Sahin thuiskomen om het dagboek van Anne Frank te lezen en te bespreken, maar dat deze groep daar weinig zin in heeft, blijkt al snel. Er wordt goedkeurend over de Holocaust gesproken. Adolf Hitler is bewonderenswaardig omdat hij heeft getracht het Joodse ras te vernietigen en het uitmoorden van 6 maanden oude baby`s was een gerechtvaardigde daad zolang het Joodse zuigelingen waren. Ijzingenwekkende uitspraken als je beseft dat het hier gaat om Turkse jongeren die geboren en getogen zijn in Nederland, maar niettemin een kille haat tonen jegens de Joodse gemeenschap als geheel.

Willen we deze jongeren helpen met het begrijpen van de ernst van hun uitspraken en enig historisch besef in laten zien, dan is het belangrijk dat men begrijpt waar dit virulente antisemitisme zijn oorsprong in vindt. De link van deze softcore Holocaustontkenning heeft namelijk een directe link met het Israelisch-Palestijns conflict. Soft-Core Denial is een term die recent is geïntroduceerd door Deborah Lipstad, een autoriteit op het gebied van Holocaustontkenning. Prominente Palestina activisten als Gretta Duisenberg voedden het idee dat de situatie van de Palestijnse in de bezette gebieden min of meer gelijk moet worden gesteld aan het leed van de Joden in de concentratiekampen.

Het is een vergelijking die resoneert bij een significante deel van de moslimgemeenschap. Al jaren worden die de Holocaust ontkennen of bagatelliseren zeer goed verkocht in landen als Saudi-Arabie, Egypte en de rest van het Midden-Oosten. Kinderen in die regio groeien op met verhalen die onder andere beweren dat Israel Palestijnse kinderen in de oven gooit en geschiedenisboeken waarin de Holocaust een ‘’mythe van enorme proporties’’ wordt genoemd.

Israel is de boeman

Moslimjongeren in Nederland hebben met een andere wereld te maken Weliswaar leren zij op school over de Holocaust, maar thuis op de schotel worden er hele andere dingen verteld. Daar worden dezelfde ideeën verkondigd waarmee jongeren in het Midden-Oosten mee opgroeien. Het heeft een vorm van schizofrenie tot gevolgd. Op school wordt het één verteld, en thuis het ander. Wat de NTR-uitzending heeft laten zien is dat het thuisfront in een zekere zin aan het winnen is. Israel is de boeman, de Joden zijn slecht en Adolf Hitler was goed. In 2010 werd al geconstateerd dat op verschillende basisscholen in Nederland docenten moeite hadden om te doceren over de Holocaust omdat moslimjongeren hiertoe aanstoot namen. Dit pas allemaal precies in de trend van een groeiende aversie jegens Israel binnen de context van het Israelisch-Palelstijns conflict, waarbij het goedkeurend spreken over 6 miljoen vermoorde Joden gerechtvaardigd is.

Sahin wordt nu bedreigd en durft zijn huis niet meer uit. Dat dit nu gebeurt, is een schande. Een man die jaren zich voor de gemeenschap inzet, wordt nu aan de kant gezet omdat hij een ernstig probleem aan de kaak heeft gesteld, waarover dus schijnbaar niet openlijk gesproken kan worden. Het is aan ons allemaal nu om Sahin de steun te geven die hij nodig heeft, maar ook om openlijk over dit probleem te praten en te discussiëren. Als een groeiend aantal moslimjongeren blijft denken zoals de jongeren in de uitzending dat deden, dan is dat niets minder als een gif voor de Nederlandse samenleving.