Kunst

Jamie Lidell speelt in Paradiso één van z’n beste shows

14-03-2013 12:00

Je zou niet zeggen dat Jamie Lidell, die dit jaar alweer zijn zesde album uitbracht, bijna veertig jaar oud is. Dat merk je helemaal niet zelfs, als je hem helemaal los ziet gaan in Paradiso. Het is een muziekvirtuoos, eentje die zichzelf als de grootste fan van zijn werk ziet. Het dak gaat eraf. Tenminste, alleen bij hemzelf. Het publiek blijkt namelijk niet de meest geschikte te zijn voor de muzikale genie.

Zo staan er twee meisjes het hele concert foto’s van zichzelf te maken, in de hoop dat er een Facebook-waardige foto tussen zit. En links staat een meisje dat blijkbaar niet heel veel weet van Jamie Lidell, maar wel hoe je een artiest op Instagram zet. Tien verschillende foto’s zijn er gemaakt, die nu allemaal op Instagram staan. Misschien heeft ze uiteindelijk een goede avond gehad na het behalen van minstens tien likes per foto.

Het publiek mist iets belangrijks

Het lijkt voor de mensen in de zaal toch belangrijk om met elkaar te socializen en foto’s te maken, in plaats van echt te genieten van Jamie Lidell. En dat terwijl Lidell al gelijk aan het begin indruk maakt met I’m Selfish, dat achteraf het minste nummer blijkt te zijn. Al snel laat Lidell zien dat het concert niet zomaar een concert is, maar een heus écht optreden waar het muzikale talent van de bijna veertigjarige Engelsman elke seconde wordt begrepen door de echte liefhebber.

Het zal namelijk een wonder zijn als de muzikant bij het volgende concert precies dezelfde nummers op precies dezelfde manier speelt. Het voelt ruw, stevig, maar vooral nieuw. Alsof er nieuwe muziek wordt gemaakt. Dat is ook een beetje zo, veel nummers zijn geremixt. Met name het nummer Multiply, dat nauwelijks te vergelijken is het met origineel. En dat is mooi. Je maakt als publiek iets unieks mee.

Helemaal losgaan

Dat is voornamelijk bij de nummers van het nieuwste album, waar de keiharde electro de boventoon voert. Remixes, keihard gebonk, dat werk. Maar het is niet alleen dat: Jamie Lidell gaat op zijn nieuwe album ook los met Prince-achtige liedjes als Do Yourself A Faver en What A Shame. Wat hij maar al te goed laat blijken met zijn hippe dansjes. Bij You Naked zie je het publiek al iets losser worden, maar rond de toegift begint het publiek pas door te krijgen dat ze iets unieks hebben meegemaakt.

“Ik ben blij dat jullie met zijn allen zijn gekomen, want dat bevestigt dat mensen nog steeds open staan voor open-minded artiesten. Elke vijf minuten wil ik weer muziek van weer een ander genre maken, en ik heb het vertrouwen dat jullie er zelfs ook staan als ik country muziek maak”, zegt Lidell vrolijk. Het zegt genoeg over de Engelsman. Hij weet dondersgoed dat hij een saai publiek heeft, maar geeft 110% voor de personen die wel de avond van hun leven willen beleven.