Beautydossier: Paraffinum Liquidem

15-03-2013 15:00

Weinig mensen zijn bekend met de grondstof paraffine, gemaakt van aardolie. Volledige naam: paraffine liquidem petrolatum, hoofdbestanddeel van vaseline. Cosmeticaproducten en medicinale crèmes zitten er vol mee. Maar waarom zit er paraffine in en wat doet deze stof?

Paraffine is een minerale olie en tevens een bijproduct bij de destillatie van aardolie. Het is niet kunstmatig, maar natuurlijk, voor zover je aardolieproducten natuurlijk kunt noemen. Laten we wel zijn, plastic is niet echt natuurlijk.

Veel schoonheidsspecialistes zijn tegen dit bestanddeel omdat het eigenlijk niet veel voor de huid doet, het verzorgt niet, het geeft de huid geen vitamine-boost en het verbetert de conditie van de huid ook niet. Wat doet paraffine dan wel? Paraffine legt een laagje over de huid, en sluit daarmee de huid af. Hierdoor blijft het vocht behouden dat in de huid zit. Dit geeft het beschermende effect dat vaseline heeft, maar doet verder niets.

Waarom wordt het aan zoveel cosmetische producten toegevoegd?
Kijk maar eens op je fles Nivea of Dove bodylotion, gegarandeerd dat je de stof tegenkomt. Zelfs vaak als tweede genoemde stof op het etiket. Hoe eerder een stof gemeld wordt op het etiket, des te meer er van deze stof in het product zit. Minerale oliën zijn goedkoop, makkelijk te produceren en de meeste mensen reageren er niet allergisch op. Pak het etiket van een duurdere bodylotion van een luxer merk, daar zal je deze stof niet zo snel in tegenkomen.

Daarnaast werken minerale oliën als conserveermiddel, verlengen dus de houdbaarheid en geven een “comfortabel” gevoel. Comfortabel hoort tussen twee haakjes in deze context want als het product weg is, de huid weer hetzelfde aanvoelt als daarvoor.

Er zijn veel discussies gaande over de invloed van minerale oliën, deze stof wordt immers ook gebruikt in bijna alle zalven die op recept te verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Maar wanneer een fles lotion €14,.95 kost, die voor het grootste gedeelte bestaat uit een stof die niets doet voor de huid, kun je er nog eens over nadenken om voor een product te kiezen met wél werkende stoffen. Mocht je trouwens last hebben van een onzuivere huid, check dan zeker het etiket van je dagcrème. Paraffine kan een hoop verklaren.