Politiek

Prominent VVD’er Meijdam blijft onder vuur liggen

15-03-2013 09:12

Henry Meijdam (VVD), voorzitter van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur en daarmee één van de belangrijkste adviseurs van minister Melanie Schultz van Haegen (VVD), heeft een nieuwe bijbaan in de provincie Noord-Holland. Dezelfde provincie waar hij onder meer als gedeputeerde zoveel verschillende petten droeg, dat volgens het rapport Schoon Schip de ‘schijn van belangenverstrengeling’ op de loer lag.

Hij ging weg…

Meijdam stapte in november vorig jaar op als commissaris namens de provincie Noord-Holland bij de Schiphol Area Development Corporation (SADC). “De schijn van belangenverstrengeling wordt mij nu verweten. Als dat zo is, dan trek ik mijn conclusies. Mijn integriteit is me heilig”, zei hij destijds.

…en keert nu terug

Eind januari werd bekend dat Meijdam toch weer de provincie Noord-Holland gaat adviseren. Ditmaal als voorzitter van de gebiedscommissie regio Amstel, Gooi en Vecht. In het werkgebied waarover Meijdam zou moeten adviseren ligt de gemeente Muiden. Deze gemeente ligt in de clinch met de provincie over het bouwen van woningen op het terrein van de voormalige KNSF-kruitfabriek.

En daar wringt ‘m de schoen nu: als gedeputeerde heeft Meijdam een rapport over dit KNSF-terrein achtergehouden. Hij deed dat op verzoek van de eigenaar van de grond.

Schultz: Noord-Holland moet het zelf weten

Dat is zeer tegen het verkeerde been van SP-Kamerlid Henk van Gerven. In november vorig jaar vond hij al – samen met GroenLinks – dat Meijdam moest opstappen als voorzitter van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur. Deze nieuwe benoeming is wat hem betreft even onverkwikkelijk. Schultz Van Haegen liet de Tweede Kamer donderdag weten geen bezwaar te zien in de benoeming van haar adviseur. “De redenen voor (voormalig) bestuurders om namens de provincie zitting te hebben in een commissie is een zaak van de betreffende provincie en de betreffende (voormalig) bestuurder. Gezien de benoeming van de heer Meijdam tot voorzitter van deze gebiedscommissie stel ik vast dat de provincie daarvoor geen belemmeringen heeft gezien.” Kortom: de provincie moet het volgens de minister zelf weten.

Van Gerven laat het er niet bij zitten: hij wil dat Schultz zich uitspreekt over de kwestie. Deelt Schultz nou wel of niet de conclusie dat Meijdam als gedeputeerde het KNSF-rapport heeft achtergehouden, wil hij weten. Wordt vervolgd.