Weten & Tech

Handgranaten als communicatiemiddel in Kosovo

16-03-2013 09:00

Handgranaten zijn in Kosovo zelfs een “geliefd communicatiemiddel”, zegt Chief Operations Special Police Department (SPD) majoor Theo de Vries van de Koninklijke Marechaussee. Nederland heeft circa twintig mensen werkzaam bij EULEX (European Union Rule of Law Mission) in Kosovo, waarvan zestien man (m/v) Koninklijke Marechaussee. Vanwege een toename in handgranaten-communicatie patrouilleert het Nederlandse donkerblauw momenteel intensiever in Kosovo dan normaal, meldt Defensie.

In Kosovo vlot het (ook) nog niet echt met de prettige multicultuur. In het Kosovogeval bij de etnisch Albanese meerderheid (92 procent) en Servische minderheid (5,3 procent). Met daarnaast nog wat kleinere minderheden zoals de Roma. EULEX en UNMIK (United Nations Interim Administration Mission in Kosovo) proberen er vrede en voorspoed te brengen. Waaronder zestien Nederlandse marechaussees die als het moet een (Colt Canada) Diemaco hebben om passend mee te communiceren.

Heckler&Koch

De Diemaco wordt momenteel bij de KMAR (en sommige andere eenheden) vervangen door de Duitse Heckler&Koch HK416. Dit wapen borduurt voort op de Colt AR-15/M16/M4 ontwerpen, maar is voorzien van een zuiger-stang overbrenging om het afsluitmechanisme te bedienen. Het opvallend afwijkende M16/M4 ontwerp gebruikt zuigerstangloze (gas)aandrijving van het afsluitermechanisme. De meer conventioneel werkende H&K is betrouwbaarder en oververhit minder snel.

Standaard HK416 met 14,5 inch (368 mm) loop (foto: Defensie)
1kmarhk416

Standaard Diemaco C8 karabijn (foto: world.guns.ru)
c8a1

Colt M4 SOBMOD opties (meer bij wiki of globalsecurity.org)
1SOPMOD

Diemaco C8A1GD ‘Marco Kroon’ (foto: www.collectie.legermuseum.nl)
C8A1GDlegermuseum