Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Vertrouwen in Samsom weggezakt

17-03-2013 11:00

We zijn nog vrij weinig verschuivingen, nu inmiddels zes maanden na de verkiezingen. Alleen zakt de PvdA nog verder weg naar 18 zetels. (Een zetel minder dan vorige week) De VVD stijgt er één naar 25. De zwakke positie van de PvdA kan mede geillustreerd worden met de duidelijk slechtere scores van Samsom t.o.v. drie maanden geleden. Toen stond hij met de score van 5,6 bovenaan en gaven zijn eigen kiezers hem een 7,5.

peiling-17-03

Een kwartaal geleden stond de PvdA nog op 26 zetels en de VVD op 21. Nu staat de VVD op 25 en de PvdA nog maar op 18. (Zie ook de bijlage (pdf)) Samsom werd drie maanden geleden nog gekozen tot de politicus van het jaar. Nu staat hij op de 6e plaats en scoort hij nog maar 4,5 en geven zijn eigen kiezers hem nog maar een 5,5. Daarmee staat hij ongeveer op het niveau van Rutte, maar die had deze forse daling al doorgemaakt eind oktober 2012 rondom de problematiek van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Anderen scoren ook lager, Roemer nog het beste

Bij andere fractievoorzitters dan Samsom en Rutte zien we in feite ook lage scores. De hoogste is 5,2 (Roemer). De fractievoorzitters scoren hooguit nog goed bij de eigen kiezers (zoals Roemer en Pechtold), maar bij de kiezers van andere partijen niet.
 
Bij de ministers zien we ook lage scores. Jeroen Dijsselbloem staat bovenaan en haalt 5,2. En Stef Blok onderaan met 4,2. Ook hier zien we het verschijnsel dat de PvdA-kiezers hun eigen ministers vrij laag scoren. Het hoogste cijfer heeft dan Plasterk met een 5,9. Kiezers van D66 en CDA geven hogere cijfers aan de meeste ministers dan de PvdA-kiezers.
 
De VVD-kiezers scoren hun eigen ministers hoger dan de PvdA-kiezers hun eigen ministers scoren. Maar ook die scores zijn niet al te hoog. Mark Rutte scoort dan een 6,2. (Dat is iets hoger dan enkele weken geleden, maar 2 punten lager dan bij zijn hoogtepunt 6 maanden geleden). D66- en CDA-kiezers scoren bij diverse VVD-ministers ook hoger dan de VVD-kiezers zelf. Zo krijgt Mark Rutte van D66-kiezers een 6,5.

Dijsselbloem scoort bij D66-kiezer

Interessant is ten slotte dat Jeroen Dijsselbloem bij de kiezers van D66, CDA en VVD hoger scoort dan bij de PvdA-kiezers. Bij D66-kiezers haalt hij zelfs een 7.0.

(opklik voor groot)

(opklik voor groot)


 

Overall geeft dit een beeld van weinig vertrouwen en draagvlak voor regering en regeringspartijen onder de eigen kiezers, maar er is ook geen grote steun voor alternatieven. Een sterke vorm van instabiliteit van het systeem, die op onvoorspelbare wijzen naar buiten kan komen.

(Artikelfoto: Samsom bij de PvdA ledenraad Utrecht)