Humor

Badmintonner overweegt mishandeling voor meer aandacht voor zijn sport

18-03-2013 12:45

Dicky Palyama is negenvoudig badmintonkampioen, maar desondanks geen bekende naam in de meeste Nederlandse huishoudens. Dit komt volgens de shuttlekoning door de ‘uiterst magere aandacht’ die de vaderlandse pers besteedt aan de sport. “Badminton is huge in Azië, maar ook in Duitsland en de Scandinavische landen”, vertelt Palyama, “in Nederland wordt het echter nog altijd gezien als een campingspelletje.” Om dit te veranderen heeft Dicky een even briljant als simpel plan bedacht. “Met de exploderende aandacht voor K1 Fighting in het achterhoofd, heb ik bedacht een toeschouwer tijdens een badmintongala finaal in elkaar te trappen,” legt Palyama uit.

Een paar welgemikte trappen

Net als badminton is de vechtsport razend populair in Aziatische landen, maar in Nederland trok men er altijd de neus voor op. Totdat Badr Hari ten tonele verscheen. Het enfant terrible van de K1 zette met een paar welgemikte trappen zijn sport in het middelpunt van de belangstelling. Wekenlang was hij het gesprek van de dag. Hari kon geen broodjeszaak binnenlopen, of het stond in alle kranten en op alle nieuwssites. Vrijdag keken meer dan zeshonderdduizend mensen live naar de rentree van Badr ‘Bad Boy’ Hari in de boksring. Daarmee lijkt de sport zich definitief in het rijtje populaire kijksporten te hebben genesteld.

Ook Dicky Palyama zat vrijdag voor de buis. Hij bekeek het schouwspel met enige jaloezie, bekent hij. Na afloop van de zinderende sportavond lag Dicky nog enkele uren wakker in zijn bed. “Dat wilde ik ook; een avond lang live badminton op een commerciële zender. Niet die drie minuten samenvatting eens in de maand weggestopt in een Sportjournaal van de NOS.”

Hoogtepunt

Het Badmintongala op 21 april in het Topsportcentrum in Almere moet de ommekeer worden. Hoewel Palyama vorig jaar is gestop met zijn actieve carrière, ziet hij nog een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd. “Ik ga een toeschouwer het ziekenhuis in trappen”, glundert Dicky. “De slepende rechtzaak die daar op volgt en mijn aankondiging om een rentree te maken, zullen de aandacht voor de sport naar een hoogtepunt stuwen”, denkt hij.

Palyama heeft het plan al tot in de puntjes uitgewerkt. “Kijk, ik ben natuurlijk geen vechtsporter met dodelijke vuisten, maar ik ben watervlug, lenig sta bekend om mijn tactisch inzicht. Een zakenman het ziekenhuis intrappen is misschien wat te hoog gegrepen. Ik denk eraan een kind invalide te schoppen. Dat is niet alleen makkelijker, het zal ook de aandacht voor het incident en de nasleep ervan alleen maar vergroten.

De Strateeg

Hierin toont zich het tactische vernuft van Dicky ‘De Strateeg’ Palyama. “Als topsporter moet je altijd bereid zijn een stap verder te gaan dan de rest. Badr Hari heeft een zakenman levenloos gemept, dat kan je niet zomaar kopiëren. Om de aandacht van de pers op je te vestigen, moet je nieuwe wegen bewandelen. Een kind voor de rest van zijn leven gehandicapt schoppen, is zo’n onbewandelde weg. Het gaat groots worden!”

Ook de vrouw van Dicky, King-King Palyama-Woe, kijkt uit naar de stijgende populariteit van het badminton. “De sport verdient dat”, zegt ze. Palyama-Woe is al met Evert Santegoeds (Shownieuws) een charmeoffensief aan het voorbereiden. “Evert is heel goed in dit soort communicatie. Ik ga bij hem in de uitzending vertellen hoezeer ook wij geschokt zijn door dit noodlottig ongeluk, want een ongeluk was het. En dat ik altijd naast mijn man Dicky zal blijven staan, want van binnen is hij een charmante, lieve jongen. Maar hij is ook een winnaar, vertel ik dan, die soms een waas voor zijn ogen krijgt. En hij is razendvlug en dodelijk preciesd met zijn badmintonracket. En dan moet ik een traan uit mijn oog vegen van Evert.” Als King-King dit vertelt, biggelt er een traan over haar wang. “De sessies met Evert Santegoeds werpen al hun vruchten af,” besluit ze.