Binnenland

De opmerkelijkste nieuwe rijksmonumenten

18-03-2013 16:22

Cultuurminister Jet Bussemaker presenteerde vandaag 89 nieuwe rijksmonumenten. ‘De meest waardevolle en kenmerkende bouwwerken, die van belang zijn voor de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en die in de periode 1959-1965’, zouden op de lijst staan.

Opvallend, best veel lelijke betonnen bakken krijgen de status ‘rijksmonument.’ ThePostOnline doet een greep uit de meest opvallende bouwwerkjes.

Studentenhuis

De Patiostudentenwoningen van de Universiteit Twente worden voorgedragen als rijksmonument. Een studentenhuis op de monumenten lijst. Inclusief kratjes bier in de vijver en onberoerd schoonmaakrooster. De architect haalde zijn inspiratie bij het tekenen van de studentenwoningen uit ‘Afrikaanse holwoningen’. Knooppunt Kranenbarg sprak met Wessel Reijers, een bewoner van het studentenhuis in Twente.

Crematorium Groningen

Het crematorium in Groningen. Het crematorium was het derde crematorium van Nederland.

Hilton hotel

Het Hilton hotel in Amsterdam. Een lelijk gebouw maar genoeg verhalen. John Lennon en Yoko Ono lagen er in 1969 in bed om te protesteren tegen de Vietnamoorlog. Klaas Bruinsma en Herman Brood kwamen er aan hun eind.

hilton

Station Tilburg

Het treinstation in Tilburg. Een tochtig station met een gekreukeld zwevend dak. Een kroon op een stad die niet bekend staat als de allermooiste van Nederland.

de Scharen

Sportcentrum de Scharen in Breda. Vorig jaar werd de sporthal nog verbouwd en moesten forse hoeveelheden asbest verwijderd worden. De gymzaal is nu een rijksmonument.

Zendmast Lopik

De zendmast in Lopik stond op 15 juli 2011 in brand als gevolg van kortsluiting. Pas een klein jaar later was de toren pas weer volledig in gebruik. De toren is jaarlijks toneel van de grootste kerstboom van Nederland. Met 367 meter hoog, is de toren de hoogste constructie van Nederland.

zendmast

Gebouw Radio Nederland Wereldomroep

Het kabinet Rutte I bezuinigde de Wereldomroep weg. Het kenmerkende gebouw bleef werkloos staan. De fusieomroep van de Avro en de TROS zou in het gebouw willen trekken.

Tankstation

Het Purfina tankstation in Hengelo. Een tankstation als rijksmonument. Compleet met pomp en krantenverkoop. Opdat het nooit verloren gaat.

KNVB

Het hoofdkantoor van de KNVB in de Zeister bossen. Gelukkig zitten ze goed beschermd, de mannen van de KNVB. De bunker in de Zeisterbossen is thuisbasis van de soms gehate voetbalbond.

zeist

Evoluon

De Eindhovense ufo was een kado voor het 75-jarige bestaan van Philips in 1966. In het toentertijd futuristische gebouw werden nieuwe technieken van Philips tentoongesteld.