Economie

Geef ons die stranden

18-03-2013 18:26

De sterke EU-landen moeten Cyprus 10 miljard euro lenen om het eilandje overeind te houden. De Europese leiders komen schoorvoetend over de brug. Wat kunnen wij van het Zuid-Europese belastingparadijs terugeisen? ThePostOnline telde de zandstranden.

Voor wat hoort wat. De Kamer stemt met de grootst mogelijk tegenzin in met het steunpakket voor de Cyprioten. Niemand steekt graag geld in het eiland in de Middellandse zee.

Cyprus staat bekend als een witwasparadijs met enorme hoeveelheden zwart geld uit Rusland. Als een bedrijf met de eigenschappen van Cyprus een lening zou komen vragen bij een bank, wordt het gegarandeerd afgewezen. Maar het is een EU-land. Dus de eurogroep moet toch wat.

Aardgas

Om het risico een beetje af te dekken wil de EU een onderpand. De aardgasbel onder het eiland werd daar al voor genoemd.

Voor de Griekse noodsteun werd ook al over onderpand gesproken. Heel Europa dacht dat Finland een Grieks eiland als onderpand had bedongen. Uiteindelijk kregen ze geld op een rekening. Slim gedaan van Jutta Urpilainen, de Finse minister van Financiën.

Strand

Een gasbel is leuk maar het eiland in de Middellandse zee heeft ook aardig wat zonstranden. Er gaan al stemmen op om Caribische eilanden af te stoten. Om de Nederlandse toerismesector een boost te geven zou een paar stranden op Cyprus helemaal niet gek zijn. Wat dichterbij dan die Cariben.

Wat kost zo’n strand? Emir Hamad bin Khalifa Al Thani kocht voor 8,5 miljoen 6 Griekse eilandjes. Totale oppervlakte, 114 hectare. Kleine eilandjes met maagdelijke stranden, olijfboomgaarden en natuurlijke grotten. Schitterend.

Kustlijn

114 hectare eiland voor 8,5 miljoen. 10 miljard is dus in dezelfde Middellandse zee een eiland verderop een kleine 135.000 hectare eiland op. 1350 vierkante kilometer. Laten we gaan voor een strand plus twee kilometer uit de kust. 675 kilometer strand. Dat treft, de kustlijn van Cyprus is in totaal 648 kilometer.

Het Turkse deel van Cyprus hoeft natuurlijk niet te bloeden voor de Europese steun. Zij willen graag bij Europa zijn er voorlopig nog niet bij. Laten we over ons hart strijken. De kustlijn van de Republiek Cyprus als onderpand voor 10 miljard aan lening.

Zandbedjes

Een mooi onderpandje dus. De corrupte bankensector die negen keer zo groot is als de economie van het land mogen de Cyprioten houden. De kuststrook van het Middellandse eiland is een veel beter onderpand.

De Cyprioten krijgen 10 miljard lening om overeind te blijven. Als ze het niet kunnen terugbetalen heeft de EU er in ieder geval een paar mooie zandbedjes in de zon bij.