‘Tieners tonen nauwelijks seksueel online risicogedrag’

19-03-2013 19:00

Nederlandse tieners zijn online hartstikke braaf als het op seksueel gedrag aankomt. Dit blijkt uit onderzoek van Susanne Baumgartner onder ruim 1700 jongeren dat zij vandaag presenteerde. Pubers zijn bovendien goed op de hoogte van de gevaren van handelingen als sexting, online informatie delen met vreemden en online seksuele contacten zoeken.

Het onderzoek, dat werd gehouden onder 1765 (Nederlandse) tieners tussen de 12 en 17 jaar oud, stelt dat slechts een kleine groep jongeren rond de 16 weleens risicovol online gedrag vertoont.

Slechte jeugd

Slechts 3% geeft aan weleens seksuele foto’s te versturen en 15% heeft weleens seksuele informatie met een vreemde gedeeld. De ‘hoge-risicogroep’ was gemiddeld 6%. Die groep vertoont hetzelfde gedrag offline; onder andere in het aangaan van losse seksuele contacten. De controlegroep van volwassenen toonde vergelijkbare cijfers.

De kleine groep die het meeste risicovolle gedrag vertoond geven aan dat ze ‘vrienden hebben die het ook doen’. Ook hebben ze vaak een lage opleiding en een slechte jeugd gehad met weinig liefde van hun ouders.

Massaal bezorgd

Ouders zijn massaal bezorgd dat hun pubers naakt achter de webcam zitten. Tieners zijn makkelijk beïnvloedbaar door de media, zouden ongeïnformeerd zijn en allerlei enge nieuwe seks-trends ontwikkelen zich dagelijks. Niets is minder waar. De tieners zijn niet naïef en zijn donders goed op de hoogte van de gevaren van online seksueel gedrag. In het onderzoek vonden de tieners de onderzochte handelingen even gevaarlijk als de controlegroep volwassenen.