Politiek

Tongzoen-rel Limburg neemt bizarre vormen aan

19-03-2013 13:17

De zelfverkozen dood van de Meerssense wethouder Jo Dejong blijkt allerminst het sluitstuk te zijn van wat inmiddels de ‘tongzoen-rel’ heet. Raadsleden worden bedreigd, de waarnemend burgemeester wordt ‘uitgekotst’ door de lokale bevolking.

Zelfmoord na tongzoen

Dejong maakte vorige week een einde aan zijn leven. Tijdens het ‘ambtenarencarnaval’ vorige maand in Meerssen had Dejong zich in een café wat al te vrijpostig gedragen tegenover een vrouwelijke ambtenaar. Hij gaf haar tegen haar wil een tongzoen. Uiteindelijk stapte hij op nadat bleek dat hij geen politieke steun meer had in de gemeenteraad van Meerssen.

Dat de gemeenteraad hem de rug toekeerde valt niet in goede aarde bij de Meerssense bevolking. Want Dejong was populair in Meerssen. Bij zijn uitvaart afgelopen zaterdag waren honderden mensen aanwezig, in de stille tocht die eerder voor hem werd georganiseerd liepen 1000 mensen mee. Een veeg teken was dat de familie het gemeentebestuur uitdrukkelijk had verzocht niet aanwezig te zijn in de basiliek van Meerssen.

Burgemeester: ik word uitgekotst

Tijdens de uitvaart werd waarnemend burgemeester Hans Schmidt (VVD) uitgescholden door bewoners toen hij poolshoogte kwam nemen nadat een vrouw onwel was geraakt. Schmidt heeft gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Meerssen maar ziet daar nu van af. “Het is bekend dat ik heb gesolliciteerd als burgemeester van Meerssen. Maar dan wil ik dat wel zijn van alle Meerssenaren. Als men mij zo uitkotst, zie ik er van af”, zegt hij tegen dagblad De Limburger.

Raadsleden worden bedreigd

Dit weekeinde werd ook bekend dat het raadslid Ab Smit opstapt. Hij zat in de fractie van Dejong en keerde hem na het incident de rug toe. Daarna ontvluchtte hij Meerssen omdat hem op straat veel verwijten werden gemaakt. Het meest recente politieke slachtoffer is VVD-raadslid Raymond Scheepers. Hij stapt op om ‘persoonlijke redenen‘.

De Limburgse omroep L1 weet echter de ware reden: Scheepers wordt op de sociale media bedreigd. Daarnaast is Scheepers de broer van de vrouw die door DeJong werd lastiggevallen.

De gebeurtenissen in Meerssen lezen als een streekroman. Of eerder een thriller, met hele scherpe kantjes.