Voetbal

Estische ‘voetbalhelden’

20-03-2013 10:20

Vrijdag 22 maart speelt het Nederlands Elftal een kwalificatiewedstrijd tegen Estland voor het WK van 2014. Terwijl Louis van Gaal zo ongeveer met zijn ‘zaakje’ op tafel in een persconferentie meer weg heeft van een verzuurde docent dan van een slimme coach die een journalist de les leest, praat de rest van Nederland over de terugkeer van de grote vier: Robben, Sneijder, Van Persie en Van der Vaart. Mooi, negeren die handel. Maar als ik u vertel dat de topscorer allertijden van Estland 33 goals maakte in de Eredivisie, weet u dan over wie ik het heb? Van Gaal ongetwijfeld wel.

Nooit gewonnen van Oranje

Met gemengde gevoelens zal Hij, Louis van Gaal, terugdenken aan de twee vorige keren en eveneens enige dat Oranje tegen Estland speelde. In 2001 speelde het Nederlands elftal twee keer tegen het nationale team van Estland, toen waren dat eveneens WK-kwalificatiewedstrijden. Oranje, toen onder leiding van dezelfde bondscoach als nu, won in Tallinn met 2-4 en in het Philips Stadion in Eindhoven met 5-0 van de ploeg die toen werd gecoacht door Arno Pijpers.

Een prachtig resultaat bewerkstelligd door Louis van Gaal in de periode dat Kluivert, Hasselbaink en zelfs Paul Bosvelt nog deel uitmaakten van het nationale elftal. Want ja, het was de grootste zege onder zijn bewind en dus zijn verdiensten. Niemand zal echter vergeten zijn dat het Wereldkampioenschap in 2002 aan het Nederlands elftal voorbij ging door met 1-0 te verliezen van Ierland dat vervolgens ten koste van Oranje wel door ging naar Zuid-Korea en Japan.

Esten?

De speler die één van de twee goals in de twee wedstrijden tegen Oranje maakte, kennen we nu als topscorer van het Estische voetbalelftal. Hij scoorde er 32 voor Roda JC en 1 voor ADO Den Haag in zijn periodes in de Eredivisie. We hebben het over Andres Oper. Wereldberoemd in eigen land en niet voor niets Estisch voetballer van het jaar in 1999, 2002 en 2005. Oper maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuut voor het Estische nationale elftal.

Naast Oper zijn er meer Esten die u zich zou kunnen herinneren. Zo kennen we Ragnar Klavan van Heracles Almelo maar vooral van zijn periode bij AZ. De verdediger verkaste in 2012 naar FC Ausburg maar speelt nog steeds voor het Estische elftal. Iemand met een verdacht Nederlandse naam maar toch een Estisch paspoort is Sander Post. Hij speelde van 2008 tot 2010 voor Go Ahead Eagles waar hij in 21 wedstrijden acht keer scoorde. Voor Estland scoorde hij slechts één keer in een oefeninterland tegen Finland.

Een andere bekende Est is de keeper Mart Poom. Hij speelde niet in Nederland maar verkreeg wel naamsbekendheid als doelman van Sunderland toen hij tegen Derby County, de club waar hij daarvoor speelde, in de negentigste minuut deze prachtige kopbal in het net zag vliegen. Volgens de commentator destijds: “de mooiste goal van een keeper in de negentigste minuut tegen zijn oude club ooit.”

Est ist vorbei

Weinig internationale faam dus voor het buurland van Rusland en Letland, want als je beste spits bij Nea Salamis Famagusta op Cyprus speelt hoef je jezelf niet bij de grote jongens te scharen. Het nationale elftal dat in 2011 nog de 57e plek bekleedde op de FIFA-wereldranglijst moet het nu doen met een plek op nummer 89.

Hoewel je uiteraard geen ploeg moet onderschatten moet het tegen Estland wel goedkomen als we Bayern München-directeur Uli Hoeness moeten geloven. De Duitser reageerde op Van Gaal en zei tegen de Telegraaf: “Zijn probleem is dat Louis God niet is, maar de vader van God. Voordat de wereld bestond, was Louis er al.” Hoort u de vader van God al roepen? “Wij zijn de beste van Estland!”