50 Shades of Orange: Ik, Beatrix

21-03-2013 10:00

Jan Peter Balkenende stapte aarzelend de kamer binnen. Het was alsof hij door onzichtbare handen werd geduwd en zelf helemaal niet wilde. Hij drukte zijn bril op zijn neus en gluurde haar met zijn kleine ogen even aan. Zijn lippen tuitten zich. Hij oogde nerveus, maar Beatrix kende hem goed genoeg om te weten dat dat ook een pose zou kunnen zijn.

Na bijna acht jaar iedere maandag met hem te hebben overlegd, ergerde die houding van hem haar mateloos. Ze was toe aan een ander gezicht.

‘Excellentie,’ zei Beatrix koel. Ze bood hem geen stoel aan, want het was geen maandag en hij had zijn bezoek pas de avond daarvoor aangekondigd. In plaats daarvan bleef ze onbeweeglijk staan. Balthus huppelde wel op hem af. Hij was dol op Balkenende, terwijl die het niet zo op honden had – bang was zelfs. Maar Balthus hield van mannen.

‘Balt is de enige echte homo in de familie,’ zei Friso altijd. Onder elkaar konden daar altijd hartelijk om lachen.

In 50 Shades of Orange publiceert schrijver Mariëtta Nollen tot aan de kroning iedere dag een fragment uit haar roman Ik, Beatrix. Zo maar wat scènes uit het leven van onze koningin, die zo maar echt gebeurd kunnen zijn. Het ebook is hier te bestellen. Mariëtta publiceert ook op De Nieuwe Pers en twittert.