Weten & Tech

Onderzoek: Jaarlijks 180.000 doden door frisdrank

21-03-2013 14:15

Wetenschappers aan de universiteit van Harvard hebben uit een onderzoek geconcludeerd dat er jaarlijks 180.000 doden vallen onder obese mensen omdat ze te veel zoete drankjes drinken. Een energiedrankje, een blikje cola of een zoet sportdrankje: het kost, zo blijkt nu, levens.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door te kijken naar de eet- en drinkgewoontes van ongeveer 60% van de wereldbevolking, en onderzochten wat het verband is tussen frisdrank gebruik, hoe dik mensen zijn en hoeveel doden er vallen door obesitas-ziektes. Zo kwamen de onderzoekers erachter dat er meer mensen sterven aan dergelijke ziektes in landen waar veel zoete drankjes worden gedrongen.

Kritiek: ‘Sensatiegericht onderzoek’

Volgens de American Beverage Association (ABA) is het meer een sensatie gericht onderzoek dan een wetenschappelijk onderzoek. “Het onderzoek laat helemaal niet zien dat frisdrank de oorzaak is van chronische ziektes zoals diabetes, en het zijn die ziektes waar de mensen dood aan gaan,” aldus de ABA.

Voedingswetenschapper aan de Vermont universiteit, Rachel Johnson laat echter weten dat als je zoete drankjes drinkt je minder snel het gevoel hebt vol te zitten als je aan het eten bent. Dat zou volgens haar een goede reden kunnen zijn om frisdrank en andere zoete drankjes met obesitas te associëren.

Bloomberg’s oorlog tegen supersize frisdrank

Burgemeester Bloomberg van New York een een fervent voorstander van gezonder leven. Zo lanceerde hij deze week het plan om inwoners niet meer direct te confronteren met sigaretten, en zouden deze nergens meer zichtbaar te koop mogen worden aangeboden. Hij pleitte echter eerder ook al voor een verbod op grote frisdrank bekers. Bekers mochten maximaal nog de inhoud van 16 ounce hebben, oftewel 480 milliliter. De rechter oordeelde echter dat het besluit van de burgervader ‘willekeurig’ was. De wet zou namelijk niet voor iedere winkel gelden, en ook niet voor alle drankjes. Bloomberg liet weten om in beroep te gaan tegen deze uitspraak.