Politiek

Schippers: Paardenbiefstuk-koning heeft niemand misleid

21-03-2013 15:37

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) gaat kijken of het Amsterdamse steakhouse Piet de Leeuw haar klanten heeft misleid door 63 jaar lang paardenbiefstuk te verkopen. Maar minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) laat tussen de regels door weten dat ze het eigenlijk wel best vindt.

De eigenaar van Steakhouse Piet de Leeuw biechtte het vorige maand maar op: de geliefde biefstuk die het restaurant serveert is al sinds 1949 afkomstig van paard. Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Marianne Thieme klom in de pen en stelde Kamervragen. Want hoe kan het dat ‘ een restaurant haar klanten ruim 60 jaar bewust in verwarring kan laten over de herkomst van het geserveerde vlees, in strijd met de wettelijke bepalingen, en wat zegt dat voor u over de opsporingsinstanties?’ wilde ze weten.

Klanten zijn niet misleid

Schippers laat zich niet van de wijs brengen. “Ik ben niet op de hoogte van het feit dat het restaurant haar klanten bewust in verwarring heeft gelaten over de herkomst van het vlees. Uit de berichtgeving blijkt dat het restaurant biefstuk op de kaart had staan en klanten dit ook zo bestelden”, schrijft ze vandaag aan de Tweede Kamer.

Biefstuk zonder regels

De Warenwet staat toe dat vlees verkocht kan worden als biefstuk terwijl het niet afkomstig is van rund. Er zijn geen specifieke regels waar de benaming ‘biefstuk’ aan moet voldoen, volgens Schippers.

De NVWA heeft tot nu toe geen onderzoek gedaan naar ‘Piet de Leeuw’ en zijn biefstukken. Ook is er geen proces-verbaal opgemaakt. “De handhaving van de NVWA is risicogebaseerd: hoe meer risico hoe meer prioriteit. Daarom heeft voedselveiligheid de hoogste prioriteit.” Wel heeft Schippers naar aanleiding van Thieme’s vragen de NVWA verzocht ‘mij te informeren over hoe zij deze specifieke casus beoordeelt’. Het lijkt er dus op dat Piet de Leeuw zich geen zorgen hoeft te maken.