Bladen

Journalisten-vakjury ruziet onderling over prijzen

22-03-2013 18:45

Vorig jaar schreeuwde Arnold Karskens dat zijn prijs was gestolen door de Volkskrant-correspondent Nathalie Raighton, dit jaar was er ruzie over wie het beste kon interviewen.

De uitreiking van de Tegels, de Oscars voor journalisten, ging ook dit jaar gepaard met geruzie en gekwetst egogedoe. Het zat zo. De jury die de beste interviewer mocht nomineren droeg een andere winnaar voor dan de algemene jury, die uiteindelijk besliste.

Tweebeeke

De vakjury wilde Vrij Nederland’s Carolina Lo Galbo voordragen met haar interview met Thomas Roseboom, terwijl de totale jury erop stond dat Mariëlle Tweebeeke de prijs kreeg voor haar fantastische grillwerk in de kwestie VUMC bij Nieuwsuur.

De vakjury, onder meer bestaand uit Kees Boonman van EenVandaag, Iwan van Duuren van VI en voorzitter Theo Dersjant, hadden drie kandidaten voordragen, maar adviseerden Lo Galbo tot winnares uit te roepen. Maar het advies werd niet opgevolgd. Van Duren noemde de gang van zaken ‘een poppenkast’.

Ook Lo Galbo was even hevig ontstemd. “Ik dacht even: Ik word het,” zegt ze tegen ThePostOnline

Rellen

Voorzitter Dersjant neemt het een dag later iets minder ernstig op:  “Ja, dit komt voor. In de reglementen staat dat de eindjury mag overrulen. Dat hebben ze gedaan. Ik moet je zeggen: Tweebeeke’s interview was ook heel goed. Ik kan er wel mee leven.”

Lo Galbo, die al eerder een prijs won voor haar interviewwerk, reageerde vanmiddag begripvoller. “Ik vond het wel jammer”, zegt ze, “maar na de uitleg begrijp ik het wel.”

Inparkeren

Het feesten was er niet minder om. Na afloop knalde de VN-vraaggesprekkoningin tot diep in de nacht door in de Haagse bardancing Rockstar. “Man, ik heb één uur geslapen, en nu moet ik ergens inparkeren. Je weet wat ze zeggen hè. Vrouwen kunnen misschien wel beter interviewen.”

Dersjant: “Mooi toch, zo’n rel. Het gaat nergens over. Oorlog in Syrie, honger in de wereld. Zeg, maak je er iets leuks van.”

Nagekomen reactie van Lo Galbo: “De vakjury koos unaniem voor mijn interview. De eindjury veegde dat van tafel want Nieuwsuur moest een tegel verdienen in welke categorie dan ook (ze waren genomineerd in zowel de categorieën Nieuws als Interview). Omdat ze voor de categorie Nieuws een andere winnaar hadden, kreeg Nieuwsuur dus de interviewprijs. Het oordeel van de vakjury werd dus aan de kant geschoven, met de nodige verontwaardiging tot gevolg. Jurylid Iwan twitterde daags voor de uitreiking al dat het een poppenkast is. Hij ging dus ook niet naar de uitreiking. Zelf vind ik het allemaal best, ik had me verder niet ingesteld op een Tegel, maar het is wel een erg merkwaardige procedure. Ach, ik heb in elk geval een leuke avond gehad.”