Bladen

Kluun stopt met bloggen

22-03-2013 14:22

Kluun zet zijn website op zwart. De schrijver heeft geen zin meer in claims van advocaten. Hij neemt daarom rigoureuze stappen, terwijl het allemaal veel simpeler kan.

Kluun schreef de afgelopen jaren geregeld een blogje over het een of ander, en deed daar dan een plaatje bij dat hij vond via Google Images. Maar net zoals de er op de teksten van Kluun copyright zit (hij heeft er een mooi stulpje van weten te kopen), rusten er op de meeste afbeeldingen ook rechten van de fotograaf. En die zijn niet zo blij dat een dikverdienende schrijver als Kluun niet even netjes betaalt voor het gebruik van hun foto’s.

Aasgieren

Tegenwoordig is er software om inbreuk op te sporen en dus heeft Kluun geregeld een advocaat van een fotograaf in zijn postvakje zitten. “Zoals alle bloggers zette ik in de beginjaren van deze site meestal een plaatje bij dat ik, zoals alle bloggers, van Google Images plukte”, schrijft Kluun. “Mensen met blogs waarop zes, zeven, acht jaar geleden nog geen vijftig bezoekers per dag kwamen, krijgen nu rekeningen voor bedragen waarvan een middelgroot gezin een week in een resort op de Bahama’s kan verblijven. Zo werken de aasgieren van het nieuwe wilde westen.”

“Helaas weet ik dit pas sinds enkele jaren. Het heeft me al duizenden euro’s gekost en veel frustratie opgeleverd.” De laatste jaren gebruikt hij daarom geen plaatjes meer, maar die van de jaren ervoor stonden er nog. En hoewel het een vrij simpel klusje is om die te verwijderen, zeker als je er iemand met verstand van internet bijhaalt, ziet Kluun daar geen been in. Het leek hem makkelijker om dan maar de hele site op zwart te zetten. “Doe ik dat niet, dan hangt er voor al die foto’s claims boven mijn hoofd. Ik zou een pot moeten reserveren van vele tonnen, maar het bedrag kan oplopen tot meer dan een miljoen.”

Of je huurt een student in, die het in een middag voor vier tientjes voor je doet, natuurlijk.