Business

Ondernemers nog altijd last van regeldruk

22-03-2013 15:20

Een doorn in het oog van veel ondernemers. Regels, vergunningen en lange procedures. Het kabinet klopt zichzelf op de borst over het terugvoeren van de regeldruk in Nederland. De Nationale Ombudsman schreef in zijn jaarverslag dat er nog behoorlijk wat te winnen valt op dat gebied. MKB Nederland is kritisch. 

Ramona van den Bosch laat namens MKB Nederland weten aan ThePostOnline dat ze zich wel herkent in de problemen van ombudsman, Alex Brenninkmeijer, maar dat er de afgelopen jaren veel is verbeterd.

Grote gemeente

“Wat vooral herkenbaar is dat gemeentelijke toezichthouders vaak niet proportioneel reageren en niet het belang van de ondernemer zien. Daar is qua professionaliteit nog veel te winnen. Er zijn ook grote verschillen, gemeentes werken nogal autonoom.”

MKB Nederland is dan ook een van de weinige organisaties die voorstander is van het plan van minister Ronald Plasterk om gemeentes groter te maken. Elke gemeente is er boos over. MKB Nederland vindt het een goed idee.

Diploma boekhouden

Van den Bosch: “Het kennisniveau zal omhoog gaan, het wordt professioneler en de organisaties zullen verder gedigitaliseerd worden. Dat vinden wij een goede zaak.”

Brenninkmeijer schrijft in zijn jaarverslag dat mensen een fors diploma boekhouden moeten hebben om de overheid te kunnen begrijpen. Van den Bosch zegt daarover “De regelgeving voor milieu en arbo zijn ingewikkeld. Ondernemers moeten steeds vaker adviseurs inhuren om dit te doorgronden.”

Europa

Volgens van den Bosch zijn er extreem grote verschil tussen gemeenten, “Rotterdam en Zoetermeer zijn bijvoorbeeld al ver met vermindering van de regeldruk. Er is voor ondernemers veel verbeterd.”

Van den Bosch ziet een ander probleem in de Europese Regelgeving. “We zijn qua handel blij met de EU. De problemen komen vooral van het Europees Parlement. Dat besluit dan ineens dat alle horecagelegenheden moeten gaan etiketteren. Dat is voor een kleine horecaondernemer onmogelijk.”

Nullijn

“MKB Nederland is tevreden over hoe de regeldruk in Nederland wordt aangepakt maar heeft kritiek op de nullijn van die daarop is ingesteld. De ministeries registreren dit niet adequaat genoeg. Je kunt geen nullijn handhaven als je dat niet goed registreert.”