Oranje wint van Estland: 3-0

22-03-2013 22:24

Na een dramatische eerste helft heeft het Nederlands Elftal opnieuw een stap gezet richting kwalificatie voor het WK. In de Amsterdam Arena werd Estland met 3-0 verslagen. De doelpunten vielen pas na rust en werden gemaakt door Van der Vaart, Van Persie en Schaken.

Fluitconcert

De eerste helft werd het best geïllustreerd door de onnodige gele kaart van Arjen Robben. De linksbuiten dacht alleen op doel af te gaan, maar werd afgevlagd wegens buitenpel. Hij kon het echter niet laten de bal alsnog over de uitgekomen keeper te lepelen, wat hem een prent opleverde. Het publiek reageerde ook geïrriteerd en begon met een licht fluitconcert. Niet veel later zwol dat opnieuw aan toen de spelers met een 0-0 ruststand de kleedkamer gingen opzoeken, maar dan harder. Even daarvoor had Sander Puri tot tweemaal toe het doel van Kenneth Vermeer onder vuur genomen. De vervanger van Maarten Stekelenburg redde goed, maar het kon niet voorkomen dat het publiek met een vervelend gevoel de rust inging.

De rust had Wesley Sneijder overigens niet meer gehaald. De middenvelder en aanvoerder ging er na ruim een halfuur af met het op het oog een lichte blessure. Rafael van der Vaart verving Sneijder, die wel betrokken was bij de enige echte uitgespeelde mogelijkheid van Oranje in de eerste helft. Robben lanceerde aan de linkerkant Daley Blind, die voorzette op Van Persie. Die kopte terug op Sneijder die vanaf vijf meter naast schoot. De vervanger van Sneijder zorgde er voor dat direct na rust de stemming omsloeg. Van der Vaart werd aangespeeld in de 16, draaide zich knap vrij en schoot uit de draai de bal langs keeper Pareiko: 1-0.

Janmaat drijvende kracht

Daarna was de ban gebroken. Janmaat leverde twee uitstekende voorzetten af waar Van Persie gevaarlijk uit kon koppen, maar Pereiko kon de bal eenvoudig pakken. De rechtsback was de drijvende kracht achter het sterke begin in de tweede helft. Na een uur spelen leverde hij de bal op een presenteerblaadje voor Van Persie, maar de topspits van Manchester United wipte de bal over het doel. Na de wat betere fase van Oranje zakte het spelpeil weer naar een soms belabberd niveau. De elf van Van Gaal speelde te slordig en met te weinig tempo waardoor de Esten vaak eenvoudig konden verdedigen. Het surplus aan kwaliteit bij Oranje kwam er maar met vlagen uit. Pas in de 67e miuuut kon Oranje weer even gevaarlijk worden, toen Robben en Van Persie met technisch fraai spel basisdebutant De Guzman vonden. De middenvelder van Swansea schoot echter over.

Onnavolgbaar

Toch werd uiteindelijk het net vaker gevonden. Opnieuw was Janmaat de aangever die de bal perfect wist klaar te leggen voor Van Persie, die niet twijfelde en binnenschoot. Aan de andere kant twijfelde Martin Vunk iets te lang. De spits mocht alleen op keeper Vermeer af en kon de bal zelfs breed leggen op Lindpere, maar besloot de bal op onnavolgbare wijze over te lepelen. Dat de Esten nog een levensgrote kans kregen op een goal paste in het beeld van de wedstrijd. Na de goal van Van Persie zakte de concentratie bij Oranje weer tot een nulpunt.

Toch kregen de Oranjefans nog een keer de mogelijkheid om te juichen. Invaller Ruben Schaken, in de ploeg gekomen voor Lens, mocht de 1500e Oranjetreffer in de historie op zijn naam zetten. Daarna was het gespeeld. Oranje vond het wel goed en Estland kon niet beter. Jordie Clasie mocht nog invallen voor De Guzman. In blessuretijd mocht Robben nog eens aanleggen, maar de bal vloog net over het doel. Na het laatste fluitsignaal geen fluitconcert, maar ovationeel mocht het applaus toch ook niet genoemd worden.

Oranje blijft aan de leiding in de poule. Dinsdag wacht -opnieuw in de Arena- Roemenië. Dan kan er opnieuw een flinke stap worden gezet richting het WK 2014.