Vergeet niet je wijn op te drinken

22-03-2013 13:00

Een fles wijn bewaren voor hét ultieme bijzondere moment is het meest idiote wat je kunt doen. Ten eerste: Y.O.L.O. En ten tweede: Je smaakpapillen sterven af in hetzelfde tempo waarin wielrenners toegeven dat ze aan de EPO hebben gezeten.

Dit zijn de feiten; smaakontwikkeling begint in de baarmoeder. Vanaf de twaalfde week van je ongedwongen bestaan als foetus heb je beschikking over smaakpapillen. Veel smaakpapillen. Je begint als baby met rond de duizend. Dat aantal vermindert razendsnel, tot 250 papillen rond je dertigste. Kostbaar goed dus en verwennen die dingen! Twee keer knipperen en recht onder je neus, zijn ze verdwenen met de rattentaxi.

Bessenjenever

Waar ik vroeger wel bessenjenever dronk, gruwel ik daar nu van. Iets soortgelijks met het inmiddels uitgestorven Fiero van de Martinifamilie en het exotische kijk-mij-eens, Bacardi-Lemon-7up. Ook heb ik mijn deel belabberde zoete witte wijn gehad. Al kan ik met trots melden dat onze affaire niet veel langer duurde dan het lezen van dit stuk.

Tussen zoet en mij is het voorbij.

Der Untergang

Zou mijn smaakpapillen-Untergang er iets mee van doen hebben? Of is het overkill? Dit is de tijd van sprankelende schone wijnen, pittige grappa, robuuste whiskey en spruitjes. Ik kan dus wel zeggen dat mijn meeste smaakpapillen kassiewijlen zijn.

Voor alle John ‘Yippie Kay Yay motherfucker’ÊMcClaneÕs, die zich niet laten wegspoelen door al dat drankgeweld en stug volhouden op mijn tong: Ik ga jullie optimaal benutten! Die fijne champagne, die dure. Diegene ik eigenlijk pas zou ontkurken op mijn vijftigste verjaardag; openmaken! Jonger word ik niet. YOLO is mijn nieuwe proost.

Laura is eigenaar van restaurant Spaarne 66 in Haarlem en medewerker van de WijnSpijs Wandeling.