Voetbal

Gemeenten laten voetbalclubs failliet gaan

25-03-2013 16:09

Gemeenten lijken te zijn gestopt met het aanhoudend redden van zo goed als failliete voetbalclubs. SC Veendam is het vierde voorbeeld van een betaald voetbalclub in vier jaar tijd die failliet gaat.

Na HFC Haarlem in 2010, RBC Roosendaal in 2011 en AGOVV begin dit jaar is vandaag SC Veendam failliet verklaard.

Een opvallende trend, voor 2010 was het 18 jaar geleden dat een betaald voetbalclub failliet ging. FC Wageningen en VCV Zeeland gingen toen failliet en verdwenen uit de Eerste Divisie van het betaalde voetbal.

Donatielied

Drie jaar geleden werd Veendam nog gered van de afgrond. Onder andere een heus donatielied bracht geld in het laatje van de zo goed al failliete club. Veendam werd in 2010 failliet verklaard maar ging daar succesvol tegen in beroep. Het faillissement lijkt nu onafwendbaar.

De club kreeg toen al punten in mindering en bleef uit eindelijk overeind door een sponsordeal. Het gezin van suikeroom Jans Norder werd bedreigd. Norder kwam uiteindelijk met geld.

Redden

Voor het redden van Eerste Divisie clubs lijken gemeenten niet echt warm meer te lopen. Waar Eredivisieclubs niet failliet lijken te kunnen, is in de Eerste Divisie te zien dat clubs geen steun blijven ontvangen.

De gemeente Veendam kreeg in februari het verzoek de plaatselijke SC te redden. De gemeente wees een verzoek om de stadionhuur kwijt te schelden af.

Haarlem

De gemeente Haarlem was de eerste gemeente die sinds 1992 een betaald voetbalorganisatie failliet liet gaan. Later trok ook de gemeente Roosendaal zich terug om RBC te redden. Begin dit jaar wees de gemeente Apeldoorn een reddingsplan af om AGOVV van het faillissement te behouden. Het hek lijkt van de dam.

Ook de Eerste Divisieclubs FC Dordrecht, Fortuna Sittard en Helmond Sport zitten in Categorie I van de KNVB. Dit betekent dat ze fors moeten saneren en geen spelers mogen kopen vanwege financiële problemen.

Omvallen

Fortuna lijkt voorlopig gered door sponsor Fitland. De gemeente Dordrecht redde vorig jaar de plaatselijke FC nog wel met een kleine vier ton. De gemeente Helmond liet amateurclub Dijkse Boys wel omvallen maar kan met een nieuw stadion betaald voetbalclub Helmond Sport nog wel overeind houden.

MVV is een uitzondering op de financiële malaise in de Jupiler League. De club heeft een salarisplafond van 50.000 euro per speler per jaar en gaat niet op trainingskamp. Principieel tegen. De Limburgse club staat tweede in de competitie.