Meatless monday

25-03-2013 17:00

De inmiddels term meatless monday enigszins bekend geraakt. Maar het imago van zonder vlees eten is nog atijd stoffig en saai. Eén dag in de week geen vlees eten is goed voor je, het klimaat, het broeikaseffect en goed tegen de plofkippen en megastallen. Je hoeft geen GroenLinkser te zijn om je daar een klein beetje over te bekommeren. Linda Mertens presenteert elke week twee fijne vegetarische recepten waarbij de taaie tofu en smaakloze vleesvervangers je worden bespaard. Deze week twee heerlijk Indiase recepten.

Pittige dahl-wortelsoep

Voor zes personen
In het boodschappenmandje:
125 gram rode linzen
350 gram gesneden wortels
2 rode uien, 2 tenen knoflook, stuk gember ter grootte van een flessendop. Alle drie in stukjes gesneden.
225 gram tomatenblokjes uit blik
2 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, tl gemalen chilipoeder en een halve tl gemalen kurkuma
1 el citroensap (gewoon zo spuitflesje is prima)
300 ml (kokos)melk

Aan de bak:

Spoel de linzen in een zeef af met koud water. Laat ze uitlekken en schep ze in een grote pan. Voeg 900ml groentebouillon, de wortels, uien, tomaten, gember en de knoflook toe. Breng aan de kook, deksel erop en pruttelen maar (30 minuten).

Verhit intussen een scheutje olie in een kleine pan en bak alle kruiden 1 minuut op laag vuur. Haal van het voer en roer de citroensap er doorheen. Breng op smaak met zout.

Pureer de soep, meng het kruidenmengsel er doorheen, voeg nog 300ml bouillon toe en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen. Voeg de (kokos)melk toe en serveer! Garneer eventueel met wat verse koriander.

Rode curry met veggies en cashewnoten

Voor vier personen
In het boodschappenmandje:
4 el rode curry pasta
1 ui en 2 tenen knoflook, gesneden
300ml kokosmelk
1/4 tl (lichte) sojasaus
100 gram minimaïskolven, door midden gesneden
200 gram broccoli, in roosjes
200 gram sperziebonen, in medium stukjes
50 gram cashewnoten
handje verse basilicum
2 el verse, gehakte koriander (heb je toch nog van de soep)

Hoe dan?

Zet een wok op hoog vuur en schep de 4 el currypasta erin, tot het lekker begint te ruiken. Voeg de knoflook en ui toe, draai dan het vuur iets lager. Voeg de kokosmelk en alle groenten toe.

Breng het aan de kook en laat het vervolgens 10 minuten jawel: pruttelen. Rooster de cashewnoten in een koekenpan. Schep de curry in een schaal, meng de cashewnoten, basilicum en koriander erdoor.

Serveer met biologische zilvervlies of basmati rijst (staat gewoon in het schap, geen excuusjes). Achchese bhojon kijie!

Tips?

Er zitten redelijk wat kruiden in deze heerlijke maaltjes. Dit om de vleesloze maaltijden extra smaak te geven. Ga naar de Toko, de markt of Turk om de hoek en haal: knoflook, gember, gemalen komijn, koriander, gemberpoeder, kurkuma, chilipoeder en kardemom.

En een granaatappel en wat avocado’s. Vaak zijn groenten daar ook goedkoper. Wat moet je ermee? Avocado prak je, wat peper, zout en paprikapoeder en je hebt heerlijk beleg voor op je cracker. Of gewoon lekker in partjes snijden en door de salade.

En een granaatappel? Snijd deze in vier parten (pas op, spettert nogal) en doe de granaatappelpitjes door je muesli met yoghurt of havermout ’s ochtends. Havermout als in oma’s ontbijt: ontzettend gezond. Die oma’s wisten er wel pap van. Tot volgende week!

Vragen, tips of klachten? Die kunnen worden gedeponeerd bij @Linda_Mertens.