AFFF in EYE: de tips

26-03-2013 14:00

Er was al aardig wat speculatie over de titels die dan al niet dit jaar op het Amsterdamse Festival van de Fantastische Film te zien zouden zijn, en gelukkig zijn er veel daarvan (Evil Dead, Warm Bodies, Frankenstein’s Army, Resolution en openingsfilm Trance) werkelijkheid geworden. Was Imagine vorig jaar nog in het knusse Kriterion, dit jaar zul je via een pondje bij het hypermoderne EYE moeten komen.

23 losse films en 1 Night of Terror zal ik opleuken en gedeeltelijk verslaan voor TPO. Tijdens de Night of Terror zullen we de première van de Evil Dead reboot te zien krijgen. De fanbase is met name benieuwd of de sfeer van de originele films een beetje overeind blijft, altijd maar de vraag bij de reboot van een klassieker (zie de remake van Psycho, leuke film, maar niet zo briljant als het origineel). Ook interessant om te zien hoe Jane Levy de stap van sarcastische suburban tiener naar Horrordiva in wording maakt.

Onhandige programmering

Wat dit jaar opvalt is dat er niet altijd even handig gekozen is qua programmering. Zo staan Frankenstein’s Army en Warm Bodies recht tegenover elkaar en zijn beide films (voor mensen boven de 30) slechts 1 maal geprogrammeerd. In dit geval schat ik de kans dat Frankenstein’s Army in de bioscopen gaat draaien kleiner in dan die van Warm bodies en heb ik op basis daarvan mijn keuze gemaakt. Een beetje balen is het wel, aangezien beide films bij mij bovenaan mijn MUST SEE lijstje stonden.

Filmhuisfilm

Voor Warm Bodies moet ik wachten tot de bioscopen hem oppikken. Met John Malkovich in je cast kun je er een beetje op rekenen dat in ieder geval de filmhuizen wel opletten en misschien dat zelfs de grotere ketens in een aanloop op World War Z warm zullen lopen voor het immer romantische Zombie-genre. Overigens had ik World War Z wel verwacht in de programmering. Hoewel het stiekem nog wel eens de Verrassingsfilm zou kunnen zijn.

Andere afwezige in het rijtje is wat mij betreft Lessons of the Evil (Ako no Kyôten) van Takashi Miike. Op het IFFR draaide deze eerder dit jaar wel (net als Frankenstein’s Army) en zoals de voorgaande minder frisse films van Takashi Miike is ook deze weer doorspekt van een wrange humor die hand in hand gaat met een lekkere dosis guts ’n gore. Jammer dat deze niet in de line-up zit. Misschien ligt dat hele ‘schietincidenten op scholen’ ding te gevoelig. Geen idee waarom de keuze niet op deze film is gevallen, maar het is wel jammer.

Al met al is er dit jaar zát te zien tijdens Imagine (getuige mijn monsterplanning met 27 films in totaal) dus de fans van de wat minder mainstream genres kunnen hun hart ophalen, in het geval van sommige films zelfs letterlijk.

Petra Sielias (twittert ook) zal voor ThePostOnline verslag doen van Imagine.