Kunst

Boiler Room: Broedplek voor EDM

26-03-2013 16:00

Er is een onmogelijk te behappen hoeveelheid EDM (Elektronic Dance Music) muziek te bewonderen op het internet. Luisteren, zoeken en doorklikken op Youtube en Soundcloud kan het bewustzijn van dagelijkse vereisten zoals eten, huiswerk en daglicht makkelijk wegnemen.

Tussen alle weinig unieke producties, de zoveelste deep house edit van een singer songwriter en Dj-sets die naast een lage geluidskwaliteit echt volledig het luisteren niet waard zijn, schittert er soms iets heel moois. Verlichting wordt geleverd door de Boiler Room die DJ’s over de hele wereld hun beste platen uit de kast doet halen en hun hoogste niveau aan de draaitafels laat etaleren.

Creme de la creme

De Boiler Room brengt het beste wat EDM te bieden heeft uit al zijn hoeken en gaten, voornamelijk vanuit de underground maar ook wel eens vanuit de mainstream. Vanuit met name Berlijn, Londen, Los Angeles en New York, maar ook vanuit Amsterdam, Parijs, Kaapstad, Seattle en Sydney worden de opnames van optredens de hele wereld gestreamd en rondgestuurd. Soms kijken er tot aan 250.000 mensen mee hoe talenten en veteranen zoals George Fitzgerald b2b met Scuba (wanneer twee dj’s samen draaien) en Carl Craig hun hoogste niveau bereiken en de meest aanstekelijke muziek te gehoor brengen. Door de omvang van het publiek, dat zelfs op de grootste festivals niet zo groot kan zijn, is een set in de Boiler Room de grootste reclamezuil voor EDM-muzikanten geworden.

Uitstapjes

Na de oprichting van de Boiler Room in 2010 in Londen, en beginnend met slechts twintig toeschouwers voor een optreden in een leeg warenhuis in Oost-Londen, is de Boiler Room rap uitgegroeid tot één van de meest essentiële plekken voor DJ’s om hun kunsten te vertonen. De organisatoren wagen zich gelukkig niet aan Dj Tiesto of de Swedish House Maffia, maar zijn niet bang voor gewaagde, maar toch afkeurend ontvangen, uitstapjes met korte optredens van Erykah Badu of Radiohead’s Thom Yorke.

Ontdekkingsreis

Boiler Room is een ideale manier om te ontdekken of die producer waar je al zo lang van hoort nou ook echt leuk is, je kan er zelf nieuwe favoriete artiesten en de verscheidenheid aan subgenres mee ontdekken. Die verschillende stijlen maken ook dat je voor elke situatie wel een geschikte Boiler Room set kan vinden. Voor hip zijn bijvoorbeeld, donderdagnacht trad Jamie XX (van The XX, die drie maanden terug al iets erg prettigs neerzette op in L.A en hij zette nogal aardig optreden neer, maar het gave publiek in L.A. was meer bezig met netwerken op de Iphone, wat het publiek in de chatroom erg verbaasde. De continue aanwezigheid van het publiek kan naast verontwaardigend, ook ophitsend werken.

Onmisbaar feest

In één van de leukere en erg veelzijdige Boiler Room sets maken zowel de feestende menigte als de zichtbaar intens genietende Sven Väth dat er een eigenlijk onmisbaar feest plaatsvindt op je scherm. Je zou bijna treurig worden van het gemis als je bedenkt dat Âme diezelfde avond een half uur lang de hoogtepunten van hun eigen producties tot een bepaald uniek muzikaal geheel vormden.

Hetzelfde gebeurde toen Richie Hawtin in 2011 met het Amsterdam Dance Event (ADE) optrad op de zevende verdieping van een pand aan de Vijzelgracht (let wel even op je oren vanaf de 48ste minuut).Het Amsterdamse publiek maakte een jaar later internetfurore toen zij tijdens ADE 2012 een kussengevecht begonnen in de hotelkamer waar de set werd opgenomen.

In drie jaren heeft ook de Boiler Room al teveel EDM aan ons geschonken om door de bomen het bos nog te kunnen zien. Dan moet je maar zelf gaan! Het is helaas exclusief, voor volk met gastenlijstplekken. Dus, dan maar op naar het heetste plekje in de Boiler Room, op naar Berlijn om zo’n plek te veroveren.