Weten & Tech

Marine duikt dieper

26-03-2013 12:08

Vorig jaar kreeg de Defensie Duikschool in Den Helder de beschikking over een voor Europa unieke roestvrij stalen duiktank met een doorsnede van dertien meter en diepte van negen meter. Vorige week opende op dezelfde locatie het buitenduikbad Triton21 met een diepte van 21 meter, waar Defensie Duikschool commandant Gerard Hekkers meer over vertelt in deze video. Hij is nog uit de tijd dat duikers kikvorsmannen waren.

Kikvorsmannen doken ‘nat’ en op perslucht. Perslucht als duikgas wordt inmiddels vaak vervangen door andere mengsels zoals verrijkte nitrox, met meer dan 21 procent zuurstof (b.v. Nitrox32, met 32 procent zuurstof en 68 procent stikstof). Gassen als zuurstof en stikstof kunnen onder druk (oplopende dichtheid) een gevaar vormen. De zuurstof mengen in een andere mix vermindert sommige gevaren.

Bij de marine wordt daarnaast eveneens gedoken met gesloten (gemengd gas) systemen (rebreathers). Met dergelijke systemen wordt ook op pure zuurstof gedoken, waarmee het dan niet mogelijk is om dieper te duiken dan een meter of twintig. De gekozen diepte voor het nieuwe buitenduikbad is dus niet toevallig 21 meter.

Defensie Duikgroep op oefening in Scheveningen

Duikgroep ‘live’ in actie in 2012