Weten & Tech

Mogelijke oplossing tegen alzheimer

26-03-2013 14:29

Een verre chemische verwant van mosterdgas kan muizen met alzheimer grotendeels afhelpen van de eiwitplaques in hun hersenen. De vorming van deze eiwitplaques in de hersenen is oorzaak van geheugenverlies. De onderzoekers uit Florida vinden het de moeite waard om dit nu ook bij mensen uit te gaan proberen, zo meldt BioMed Central.

Het stofje in kwestie heet ‘carmunstine.’ Het wordt vrij veel gebruikt als chemotherapie, onder meer tegen hersentumoren. De waarneming dat mensen in verpleeghuizen zelden tegelijk kanker en alzheimer krijgen bracht bracht Madepalli Lakshama en collega’s van het Torrey Pines Institute of Molecular Studies op het idee dat chemotherapie wellicht ook zou kunnen helpen tegen eiwitplaques. Ze probeerden diverse, in de VS goedgekeurde chemokuren, uit op celkweekjes. Hieruit bleek dat de groei van het eiwit werd afgeremd door het toevoegen van het stofje.

Spectaculaire vermindering eiwitplaques

Carmustine gaf het beste resultaat, de omzetting naar eiwitplaques werd met 60 procent vertraagd. Vervolgens werden muizen met alzheimer behandeld met carmustine, met als resultaat dat de hoeveelheid eiwitplaques in hun hersenen spectaculair verminderd is.

Of deze behandeling ook bij mensen werkt is de vraag. Onderanderen omdat het precieze verband tussen eiwitplaques en alzheimer nog steeds niet duidelijk is. Of de ziekte echt verdwijnt als je alleen maar de plaques verwijdert, staat nog niet vast.

Lakshmana wijst er wel op dat je het zonder al te veel grote veiligheidsrisico’s zou kunnen uitproberen. De dosis die hij aan zijn muizen gaf is omgerekend namelijk heel bescheiden. In chemokuren tegen sommige hersentumoren zit vele malen meer carmustine.