Aanvoerder Roemenië fan van Oranje

27-03-2013 01:28

Het Nederlands elftal heeft zich zo goed als zeker geplaatst voor het WK volgend jaar in Brazilië. De thuiswedstrijd tegen Roemenië werd eenvoudig met 4-0 gewonnen en dus is het gat met concurrent Hongarije zeven punten. Wint het Nederlands elftal uit bij Estland en Andorra, dan kunnen de hotels in september al worden geboekt. ThePostOnline sprak na de wedstrijd met Kevin Strootman, Patrick Kluivert en Razvan Rat, de aanvoerder van Roemenië: “Dit Nederlands elftal kan ver komen op het WK”.

Kwaliteit

“We hebben vandaag een hele grote stap richting Brazilië gezet”, bevestigt Kevin Strootman. De aanvoerder van het Nederlands elftal blikt tevreden op de wedstrijd terug. “De Roemenen hebben een aantal snelle jongens in hun ploeg, maar we zijn geen moment in de problemen gekomen. We hebben als team goed samengewerkt en daar was de bondscoach ook zeer tevreden over.”

De overtuigende winst maakte ook indruk op de Roemeense aanvoerder Razvan Rat. “Wij hebben vandaag terecht verloren van een veel beter team. Bij het Nederlands elftal druipt de kwaliteit van de selectie af, kijk naar topspelers als Van der Vaart, Robben en natuurlijk Van Persie. Die komen volledig tot hun recht in de aanvallende filosofie van Nederlandse voetbal, ze zijn voorin altijd gevaarlijk.”

De verdediger van Shakhtar Donetsk ziet veel potentie bij Oranje. “Ook de jongere spelers laten zien over veel talent te beschikken. In combinatie met de ervaring de de ploeg heeft, zie ik ze ver komen op het WK. Het komend jaar worden ze alleen maar beter.” Hoewel het nog vroeg is voor een voorspelling, denkt Rat dat de ploeg van Van Gaal tot de vijf kanshebbers op de titel gaat behoren. “Net achter Spanje en Duitsland, maar misschien is dat over een jaar wel anders.”

Van Persie

De grote man bij het Nederlands Elftal is Robin van Persie. Met de twee goals die hij tegen Roemenië scoorde bracht hij zijn totaal in het shirt van Oranje op 34 doelpunten. Daarmee laat hij legendes als Cruijff en Abe Lenstra achter zich. Topscorer aller tijden Patrick Kluivert ziet zijn record van 40 goals binnenkort sneuvelen: “Maar records zijn er om verbroken te worden”, reageert de huidige assistent-trainer sportief.

“Het is geen schande om een record te verliezen aan zo’n goede speler. Hij staat altijd op de goede plek, kan situaties lezen en is technisch geweldig. Ik hoop dat hij nog veel goals voor ons maakt, dat gun ik hem van harte.”

Ook Razvan Rat schaart Van Persie tot de beste spitsen in het voetbal. “Zijn eerste goal vandaag was erg knap ingekopt, zoiets zie je niet vaak op het veld. Maar voor hem is zo’n doelpunt inmiddels al normaal. Hij is van wereldklasse.”

Titelstrijd

Nu de tien dagen bij Oranje er weer op zitten, kan de titelstrijd in de Eredivisie in alle hevigheid losbarsten. Met nog zeven wedstrijden op het programma zijn er vier serieuze kanshebbers voor het kampioenschap: Ajax, PSV, Feyenoord en Vitesse. “Nu gaat het erom spannen”, aldus Strootman. “Wij hebben veel vertrouwen in een goede afloop. Eerst spelen we twee uitwedstrijden (Roda JC en Willem II, red.) en dan komt Ajax op bezoek. Dat is een hele belangrijke wedstrijd, maar we moeten alle zeven duels gewoon winnen. Zo simpel is het.”

Bij het Nederlands elftal grapten de spelers van de traditionele top drie regelmatig over het kampioenschap. “We dollen er op een leuke manier over. Ook net nog, toen we afscheid namen.” Strootman glimlacht: “We hebben elkaar vriendelijk succes gewenst, maar daar menen we natuurlijk helemaal niets van.”