Business

Vrienden van Gaykrant wil subsidie stopzetten

27-03-2013 18:02

De Stichting vrienden van de Gaykrant wil de subsidie die zij ontvangen voor het steunen van de Gaykrant laten stopzetten. Dat zegt bestuurslid Peter Derksen tegen ThePostOnline.

Het Algemeen Dagblad schreef vanmorgen dat Henk Krol als voorzitter van de Stichting Vrienden van de Gaykrant subsidies had aangevraagd terwijl hij al Kamerlid was.

Subsidie

Krol ontkende tegenover Radio 1 dat hij de stukken ondertekend zou hebben. Peter Derksen wil “geen uitspraken doen” over de ondertekening van de subsidie-aanvraag. Een vrij sluitend bewijs dat Krol wel degelijk de aanvraag is ondertekend is in handen van het AD. De daadwerkelijke aanvraag met een handtekening van Krol.

De Stichting is volgens haar website opgericht met als doel “de emancipatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in de Nederlandse samenleving te bevorderen.” Dit deed de stichting hoofdzakelijk door financiering van de Gaykrant.

Curator

Het bestuur van de stichting bestaat sinds het terugtreden van Krol uit Anne-Lize van der Stoel en Peter Derksen. Zij gaan morgen naar de curator om te bespreken “hoe ‘vrienden’ van Vrienden van de Gaykrant moet worden geïnterpreteerd,” aldus Derksen.

“Er zijn een hoop onduidelijkheden over de relatie tussen de Stichting en de Gaykrant. We weten niet wat de plannen zijn van de Gaykrant. Wij hebben een werkrelatie met de Gaykrant maar zij niet met ons. De onduidelijkheden daarover willen we bespreken bij de curator,” vertelt Derksen.

Failliet

De Gaykrant werd deze maand failliet verklaard. Het blad zal dus voorlopig niet worden uitgegeven. Wat dit voor betekenissen heeft voor de site van de Gaykrant is nog onduidelijk. Deze gaat mogelijk op zwart.

Derksen denkt dat het niet nodig was dat de Gaykrant failliet ging. “Ik vind het heel jammer dat het zo gelopen is. Volgens mij was er een reële kans geweest om de Gaykrant overeind te houden als potentiële investeringspartijen beter onderzocht zouden zijn.”

Overleven

De vrienden van de Gaykrant doen op dit moment niks. Als vriend van een failliet bedrijf heeft het weinig bestaansrecht.

Derksen: “We doen op dit moment niks, alleen overleven.” Na het gesprek met de curator gaat de stichting zich beraden over zijn eventuele opheffing.

18min.eu

Eén van de andere pijlers van de Stichting Vrienden van de Gaykrant was de website 18min.eu, een communitywebsite voor homojongeren. De website is inmiddels offline gehaald.

Derksen: “Er was geen geld meer om de website te modereren. Dan moet je hem offline halen. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat er pedofielen op de website komen.”

Banden

De Stichting Vrienden van de Gaykrant heeft volgens Peter Derksen “nul banden” meer met Henk Krol. Volgens Derksen gaat Krol niet verder in de problemen komen. “Tenzij er dingen aan het licht komen die het daglicht niet kunnen verdragen.”